Ana SayfaHaberler2020 Çocuk Parası Ne Kadar?

2020 Çocuk Parası Ne Kadar?

Çocuk parası, ailenin yeni doğmuş çocuklarının masrafları için devlet tarafından sağlanmakta olan yardım parasıdır. Her sene belirli miktarlarda artış gösteren bu yardım parası, ailenin çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca çocukların yaşları da yine belirlenen miktarlarda etkili rol oynamaktadır. Vatandaşın merakla beklemekte olduğu ücret miktarları bu sene de resmi olarak açıklanmış bulunmaktadır. Peki 2020 Çocuk Parası Ne Kadar Olacak? Bugünkü yazımızda bu konuyla ilgili detaylı bilgi vermek istedik. Gelin birlikte inceleyelim…

Çocuk Parasını Kimler Alabilir?

Çocuk parası yardımını talep eden ailelerin, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olması aranan ilk şarttır. Bu para, çocuk sahibi olmak isteyen annelerin, ailelerin çocuk masraflarını karşılayabilmeleri için vermiş olduğu paradır ve sadece 5 yaşından küçük çocuklar için sağlanmaktadır. Çocuk parası talebinde bulunacak olan anneler, bazı zorunlu belgelerin teminini gerçekleştirmesi ve çocuklarının 5 yaşından gün almamış olmasına dikkat etmesi gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan her annenin rahatlıkla talep edebilecek olduğu çocuk parası, aylık olarak değil bir defaya mahsus olarak yatırılmaktadır. Çocuğun bakımı, masrafları için bu para devlet tarafından belirli şartlar karşılığında sağlanmakta olan bir yardımdır. Eğer anne çocuklarının masraflarını karşılayabilmek için ihtiyaç içerisinde ise bazı evrak ve belgelerle birlikte çocuk parası için talepte bulunabilir. Bu evraklar, annenin ve bebeğin nüfus cüzdanı ve bebeğe ait doğum belgesinden oluşmaktadır. Bu belgeler sağlandığı takdirde anneler çocuk parasından yararlanmak için başvurularını gerçekleştirebilirler.

2020 Çocuk Parası Kaç TL?

Her sene belirli miktarda artış göstermekte olan çocuk parası, bu yıl da yine bazı şartlar göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. 2020 çocuk parası kaç TL? diye sorulduğunda, ilk çocuk için 2020 yılında belirlenmiş olan ücret 300 TL’dir. Bu ücret ikinci ve üçüncü çocuklarda daha farklı bir şekilde hesaplanmakta ve artış göstermektedir. Anneler ikinci çocukları için 400 TL alırken, üçüncü ve daha sonraki çocuklar için bu ücret 600 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Çocuk parası, çocuk sayısına ve sırasına göre değişiklik gösterirken durum, ikiz çocuklar için birinci ve ikinci çocuklar için belirlenmiş olan ücret ödenmektedir. Yani ikiz çocukları olan bir aile bir çocukları için 300 TL, ikinci çocukları için 400 TL olmak üzere toplamda 700 TL yardım parası alacaktır. Çocuk parası, ailelerin çocuklar nedeniyle yaşayacak oldukları maddi sıkıntıların bir nebze de olsa hafifletilmesi için uygulanmakta olan bir sosyal yardım parasıdır.

Tüm bunların dışında şartlı çocuk parası olarak bilinen bir diğer yardım parasından söz etmek de mümkündür. Şartlı çocuk parası, çocuklarının bakım ve ihtiyaçlarını, aynı zamanda okul masraflarını karşılayamayacak olan ailelere, çocuklar 6 yaşına gelene kadar sağlanış oldukları yardım parasıdır. Bu yardımı almak isteyen aileler, e-devlet üzerinden başvuruda bulunmakta ve sistem üzerinden gerekli işlemleri gerçekleştirmelidir. Bu para Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanmakta olup, ailenin çocuk bakımız sırasında zorluk çekmesini önlemek amacı taşımaktadır. Çocuğun eğitim süreci boyunca bu paradan faydalanabilen aileler, okulla ilişikleri kesilmesi durumunda bu haklarını kaybedecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar