Ana SayfaHaberler2021 Yılı Doğum (Rapor) ve Süt Parası Ne Kadar?

2021 Yılı Doğum (Rapor) ve Süt Parası Ne Kadar?

Devletin, çalışan ya da çalışmayan anneler için ödemekte olduğu doğum (rapor) ve süt parası, her yıl asgari ücrette gerçekleştirilen artış göz önünde bulundurularak değişiklik göstermektedir. Yeni doğum yapmış ve emzirmeye başlamakta olan anneler için ayrılan bu ödenek, belirli şartlar ve kurallar çerçevesinde ödenmektedir. Sigortalı annelere ya da sigortasız annelerin sigortalı eşlerine ödenmekte olan doğum ve süt parası, ilgili kurum ve bakanlıklarca belirlenen kurallar çerçevesinde tanımlanmaktadır. Her yıl güncellenmekte olan bu ödeneğin, 2021 yılı itibariyle ne kadar olduğuna yönelik de meraklar artmaya devam etmektedir. “2021 Yılı Doğum (Rapor) ve Süt Parası Ne Kadar?” başlıklı yazımızda, süt ve doğum parasını kimlerin alabileceğini, bu haklardan yararlanmak için gerekli olan koşulları ve güncellenen rakamı aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

2021 Yılı Doğum Parası Ne Kadar?

2015 yılı itibariyle doğum yapan annelere devlet tarafından yapılan ödenekler kapsamında doğum parası da yer almaktadır. Doğum parası, çalışan ya da çalışmayan annelerin faydalanabileceği ve çocuk sayısına göre belirlenen miktarlar ile ödenmekte olan ödeneklerdir. Her yıl asgari ücretin artış miktarına göre hesaplanmakta ve belirlenmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun orta projesi olan doğum parası ödeneği, her yıl büyük bir merakla beklenmekte ve miktarının ne olacağına dair araştırmalara yapılmaktadır.

Doğum parası, 2020 verilerine göre günlük en az 31.39 lira olarak bilinirken bu miktar 2021 yılında 38.15 liraya yükseltilmiştir. Günlük olarak hesaplanan miktarlar üzerinde en yüksek rakamlar ise 2020 yılında 235.44 lira iken 2021 yılında 286.20 liraya yükselmiştir. Çocuk sayısına göre değişkenlik göstermekte olan doğum parası, il çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 100 TL ilave ile 400 TL, üçüncü çocuk için 200 TL ilave ile 600 TL olarak belirlenmiştir. Devletin doğum yapan annelere tanımakta olduğu bu haklardan faydalanabilmeleri için bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu şartların sağlanması durumunda başvurunuzu gerçekleştirebilir, ödeneklerden faydalanabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve mavi kartlıların faydalanabildiği doğum parası için bebeğin canlı doğmuş olması ve yaşamaya devam ediyor olması gerekmektedir. Ayrıca doğum tarihinin ise 2015 tarihinden sonraki bir tarih olması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda doğum parası, doğum yapan annelerin faydalanabileceği imkanlardan biri olacaktır. Çalışan annelerin doğumdan önce ve doğumdan sonra 8 hafta boyunca herhangi bir sigorta kaydının bulunmaması gerekir. Doğum parası, doğum izninin bitmesiyle birlikte anne adına açılmış olan banka hesabına otomatik olarak yatırılmaktadır.

2021 Yılı Süt Parası Ne Kadar?

Süt parası, çalışan annelere ya da eşi sigortalı olan çalışmayan annelere tek defaya mahsus olmak üzere devlet tarafından ödenmekte olan paradır. Bu para, annenin yapmış olduğu her doğum sonrası çocuk sayısı baz alınarak değişkenlik göstermektedir. Doğum parası gibi asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Süt parasından faydalanabilmek için öncelikle başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun yapılması durumunda gerekli şartları sağlayan her anne, PTT şubelerinden parasını çekebilmektedir. Süt parasından faydalanabilmek için 4A SSK ve 4B Bağ-Kur sigorta kollarından herhangi birine bağlı olarak çalışılması gerekmektedir. Bu şartların yanı sıra yine doğum parasında olduğu gibi anne ve babanın Türk Vatandaşı olması ve başvuru yapılmadan önce çocuk için kimlik kartının çıkarılması gerekmektedir. Müracaatların ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il ya da ilçe müdürlüklerine şahsen yapılması gerekmektedir.

Her yıl asgari ücrette meydana gelen artış baz alınarak belirlenmekte olan süt parası, anne ve babaların büyük bir merakla beklemekte olduğu ödeneklerden biridir. 2021 yılı için açıklanmış olan asgari ücretten sonra meraklar süt ve doğum parası üzerine yoğunlaşırken, 2021 süt parası 202 TL olarak belirlenmiştir. Tek defaya mahsus olarak alınmakta olan süt parası, devletin yeni doğum yapan anne ve anne adayları için sağlamakta olduğu yardım ödeneklerinden biri olmakla birlikte anne ve babalar için ise oldukça önemlidir.

İş ilanlarını görüntülemek için tıklayın!

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar