Harita Mühendisliği Bölümü Nedir?
Yeryüzünü çeşitli açılardan inceleyen, analiz eden, öğrendiği bilgileri dijital alana uyarlayan kişilere Harita Mühendisi adı verilir. Harita Mühendisliği bölümü Harita Mühendisleri mezunlar verir. Harita Mühendisliği bölümü teknolojik becerileri kullanabilecek, sektöre hakim, çalıştığı kuruma bilgi ve becerilerini aktarabilecek kişileri sektöre kazandırmayı amaçlar.
Harita Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversitelerin Harita Mühendisliği Bölümü lisans programları arasında yer alıp 4 yıllık bir öğretim süresine sahiptir. 4 yılın sonunda Harita Mühendisliği Bölümü öğrencileri mezun edilmektedir. Harita Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler Harita Mühendisi ünvanı kazanmaktadır. Harita Mühendisliği Bölümü mezunları 240 AKTS doldurdukları dahilde mezun olabilmektedirler.
Harita Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversiteler bünyesinde Mühendislik Fakültesi altında öğrenim sunan Harita Mühendisliği Bölümü bir ders programına sahiptir. Üniversiteden üniversiteye imkanlar altında değişkenlik gösterebilecek ders programı genel hatlarıyla şu şekilde listelenebilir:
- Harita Mühendisliğine Olasılık ve İstatistik
- Kadastro Bilgisi,
- Taşınmaz Hukuku,
- Harita Mühendisliğine Programlama,
- Fotogrametri,
- Coğrafi Analiz Teknikleri,
- Coğrafi Bilgi Sistemleri,
- Ölçme Uygulamaları,
- Kartografya,
- Mühendislik Ölçmeleri,
Bu ders programı kapsamında öğretim gören öğrenciler 8 yarıyıl sonunda başarılı oldukları takdirde mezun edilmektedirler. Harita Mühendisliği Bölümü çevre ile ilgili birçok bilim dalı ile iç içe çalışan bir bilim dalıdır.
Harita Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Üniversitelerin Harita Mühendisliği bölümlerinden mezun olan öğrenciler "Harita Mühendisi" ünvanı alırlar. Bu kapsamda Harita Mühendisleri yeryüzünü inceleyerek bunları dijital ortama alan, haritaların oluşmasını sağlayan, proje süreçlerine katkıları bulunan, AR-GE çalışmalarında istihdam imkanı bulan geniş bir istihdam imkanına sahiptir. Bu bölümden mezun olan kişiler birçok alanda birçok role soyunabilmektedirler.
Harita Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Üniversitelerin Harita Mühendisliği programlarından mezun olan kişiler gerek kamu gerekse özel sektörde istihdam olanaklarına sahiptir. Harita Mühendisleri köprü, yol, baraj, bina yapımlarında görev alabilirler.
Harita Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler birçok alanda istihdam seçeneğine sahiptirler. Mezun bireyler kamu kurumlarında ve ilgili bakanlıklarda da çalışma hakkına sahip olabilirler. Bu kapsamda Kamu Personeli Seçme Sınavından yani KPSS'den yeterli puanı kazanmış olan Harita Mühendisleri devlet kadrosunda iş imkanına sahip olabilmektedir.
Harita Mühendisliği her geçen gün gelişen teknolojiler ışığında sürekli büyüyen bir alandır. Bu kapsamda Harita Mühendisleri için akademik kariyer imkanı da vardır. Akademik olarak kariyer yapmak isteyen kişiler bu alanda çalışmaktadırlar.