isbul.net

Bilim Tarihi Bölümü

Bilim Tarihi Bölümü Nedir?

Tüm bilim dallarının tarih içerisinde gelişimlerinin incelendiği akademik bir program olan bilim tarihi bölümünde bilim ve bilim adamlarının düşüncelerine dair tüm bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizde 3 üniversitede eğitimi verilen bu bölüm için alımlar sınavların eşit ağırlık puan ortalamasına göre yapılmaktadır. Diğer bölümlere göre fazla bilinmeyen bu bölüme olan talep sürekli olarak artmaktadır.

Bilim Tarihi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversitelerin 4 yıllık lisans programları arasında yer alan bilim tarihi diplomasını almak için belirli bir not ortalamasını yakalamak gerekmektedir. Her dersin farklı kredisi bulunan bu bölümde 2.0 not ortalamasının altında kalan öğrencilerin eğitim süreleri 5. Yıla uzar. Uzayan yılda öğrencilerin ders zorunluluğu olmamakla beraber sadece başarısız oldukları derslerin vize ve final sınavlarına girmeleri yeterlidir.

Bilim Tarihi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilim dünyasının geçmişten bu kadar tarihinin öğretildiği bu bölümde eğitim verilen derslerde bu yöndedir.

Üniversite eğitimlerini bu alanda almak isteyenlerin 4 yıl boyunca başarılı olmaları gereken dersler şu şekildedir;

  • Matematik tarihi,
  • Bilim tarihi,
  • Mantık,
  • İlkçağ felsefe tarihi
  • Sosyoloji tarihi,
  • Metin incelemeleri,
  • Latince, Farsça ve Arapça,
  • Eskiçağda bilim ve teknik,
  • Bilim kurullarının tarihsel gelişimi

Bu temel dersler dışında her yıl yeni içeriklerin eklendiği bilim tarihi bölümü hakkında üniversitelerin web adreslerinde de detaylı bilgiler bulunmaktadır. Belirtilen derslerin tamamını başarı ortalamasının üzerinden tamamlayan öğrenciler 4 yılın sonunda lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Bilim Tarihi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölüm mezunları bilimi gelişmesine veya geçmişten günümüze gelen bilgilerin bu günün şartlarına göre açıklanmasına hizmet ederler. Eskiden ortaya atılan bilimsel bir bilgiyi veya günümüzde ortaya çıkan bir bilimsel gelişmeyi değerlendirmede söz sahibi olan bu bölüm mezunları bilimin tarihine ışık tutarlar.

Bilim Tarihi Mezunları İş Olanakları Nelerdir?

Üniversiteden sonra artık bilim tarihçisi olarak anılan bu bölüm mezunları bilim ve bilim adına çalışan tüm kurumlarda faaliyet gösterebilirler. Bilim ve kültürün iç içe olduğu her türlü firmadan görev alabilen bu bölüm mezunları müzelerde veya TV programlarında bilime katkı yapmak için görev alabilirler. İş alanı kısıtlı gibi görülse de sevilerek merak edilerek yapıldığında çok sayıda firmanın kapısını açan bu bölüm en eğlenceli iş alanlarından birisidir. Ayrıca bu bölümün en büyük avantajlarından birisi de fazla üniversitede eğitim verilmiyor olmasıdır. Çok fazla mezunu olmadığı için bilim tarihi mezunları kolaylıkla iş bulabilirler.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi