isbul.net

Biyokimya Bölümü

Biyokimya Bölümü Nedir?

Biyokimya bölümü diğer adı ile biyolojik kimya bölümü temel olarak kimyanın biyolojik olarak ve hücresel olarak süreçlerin incelenmesini konu alan bir akademik bölümdür. Bu bilim dalı hem biyolojik hem de kimyasal bir bilim dalı olarak bilinir. Aynı zamanda biyolojik kimya biliminin üç tane alt dalı vardır: Yapısal biyoloji, enzimoloji, metabolizma alt dallarıdır.

Biyokimya bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Biyokimya bölümü birçok üniversitede bulunan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümde biyolojik bilimler, sağlık bilimleri ve çevresel faktörler hakkında detaylı araştırmalar yapabilecek biyokimyager unvanlı kişiler yetiştirilir.

Biyokimya bölümü dersleri nelerdir?

Bu bölümü tercih etmek isteyen kişiler derslerin mutlaka göz atmalı.

  • Biyofizikokimya,
  • Enzimoloji,
  • Beslenme,
  • Toksikoloji,
  • İlaç Kimyası,
  • Genetik,
  • Klinik Kimya,
  • Fermantasyon Teknolojisi,
  • Endüstriyel Hijyen,
  • Arıtma Yöntemleri,
  • Atık Değerlendirilmesi,

Bu ve bunun gibi bazı dersleri de aldıktan sonra 8 yarı yıl içinde mezun olabilirsiniz. Bu bölümde okurken genellikle 2 yıldan sonra bir alan seçmeniz ve dersleri seçtiğiniz alana göre almanız gerekiyor. Derslerin büyük bir bölümü laboratuvar ortamında ve uygulamalı olarak verilir. Bu sayede seçtikleri dallarda uzmanlaşma imkanına sahip olurlar.

Biyokimya bölümü mezunu ne iş yapar?

Biyokimya bölümü canlı varlıkları ve organizmaları araştırır. Bu organizmaların özellikle kimyalarını ve değişimlerini anlamaya çalışır.

Biyokimya bölümü mezunu iş olanakları nelerdir?

Biyokimyager olan kişiler sektör olarak çok farklı alanlarda çalışabilirler. Örneğin bir biyokimyager İlaç Sanayii, Tıbbi Kimyasal Madde Üretim Tesisleri, Tarım ve Zirai İlaç Üretim Şirketleri, Kozmetik Sanayii, Deterjan Üretim Firmaları, Fermantasyon Teknolojisinin Kullanıldığı Firmalarda, Alkol Üretim Tesisleri,

Üniversiteler, AR-GE Merkezleri, Biyokimya Laboratuvarları gibi alanlarda iş bulma imkanına sahip. Çünkü analiz yapmada, uygulama laboratuvarlarında sağlıkla ilgili testleri yapmada, veri güvenliğini arttırmak için çözüm önerileri sunmada ve geliştirmede, gıda ve ilaç üretmede, ürettiklerini test etmede, ve daha bir çok alanda bilgiye sahiptir.

Mezun olana kadar geçen süreçte tüm bu konular ile ilgili detaylı ve iyi bir eğitim alırlar. Çalışabilecekleri tüm bu alanlar dışında sağlık konusunda, çevresel konuda, beslenme konusunda bilgi verebilecek ve hizmet sunabilecek her türlü iş yerinde çalışma hakkına sahipler.

Tüm bu seçenekler göz önüne alındığında iş bulma imkanı kolay. Kısa bir eğitim sürecinde farklı dallarda uzmanlaşan kişiler için çalıştıkları yer de farklı olabiliyor. Bu nedenle uzmanlaşmak istediğiniz alan sizin çalışacağınızı kuruma da bir nevi karar verir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi