isbul.net

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Türkiye’de bulunan üniversitelerde son yıllarda yer almaya başlayan bir bölümdür ve ilk mezunlar yeni verilmeye başlanmıştır. İlk olarak 2008 yılında Yalova Üniversitesinde açılmış, günümüzde ise 45 üniversitenin mühendislik bölümleri arasında yer almaktadır. Enerji sistemleri mühendisliği dünya üzerindeki enerji kaynaklarını kullanışlı hale getirebilmek için bilgi toplama, analizler oluşturma, hesaplamalar yapma, enerji üretim sistemlerinin verimliğini artırma gibi işlemleri yapacak olan uzmanların yetiştirildiği mühendislik bölümüdür.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü, üniversitelerin Mühendislik fakülteleri içerisinde yer alır ve eğitim süresi 4 yıl olarak belirlenmiştir. 4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar, enerji mühendisi diplomasını almaya hak kazanırlar.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde okutulan dersler, üniversitelerin akademik kadrolarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Temel mühendislik dersleri ile birlikte, soğutma sistemleri, mekanik tesisat, yalıtım sistemleri, nükleer enerji teknolojileri gibi farklı derslerde vardır.

Okutulan dersler şunlardır;

  • Matematik,
  • Fizik,
  • Kimya,
  • Makine elemanları,
  • Termodinamik,
  • Akışkanlar mekaniği,
  • 3D modelleme,
  • Programlama,
  • Sıhhi tesisat,
  • Yenilenebilir enerji sistemleri,
  • Elektrik makineleri,
  • Güç elektroniği,
  • Elektromekanik enerji dönüşümü,

Her üniversitenin müfredat programları farklı olabilmektedir. Üniversiteler derslerle ilgili akademik takvimlerini, sahip oldukları akademik kadrolara göre yaparak, eğitim vermeye çalışmaktadır. Bölümde okutulan dersler genel olarak yukarıda gösterildiği gibidir.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunları, ilgi duydukları alanlarda birçok işin yapılmasını sağlayabilirler. Mühendislik mesleğinin en önemli özelliği sevdiğiniz işi yapabilmenizdir. Enerji sistemleri mühendisleri, diplomalarını aldıktan sonra daha çok soğutma ve havalandırma sanayi sektöründe daha rahat iş bulabiliyorlar. Bu bölüm mezunları, yenilenebilir enerji sektöründe, güneş, rüzgar ve biyogaz alanlarında projeler geliştirebilir ve enerji santral sistemi kurulumlarını yapabilirler.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Enerji sistemleri mühendisleri, kamu kurumlarında ve özel sektörde iş bulma olanaklarına sahiptir. Enerji dönüşüm alanında faaliyet gösteren tüm sektörlerde iş imkanları vardır. Enerji sistemleri ve teknolojileri ile ilgili tüm alanlar çalışabilecekleri alanlardır. Isıtma, soğutma, sıhhi tesisat ve havalandırma gibi sektörler dışında, Maden tetkik ve arama enstitüsü, Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu, Bor Enstitüsü, Elektrik Üretim A.Ş, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş, Devlet Su İşleri, Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı, TCDD gibi birçok alanda iş bulma olanaklarına sahiptir. Milli Eğitime bağlı okullarda teknik öğretmen olarak ders verebilirler. Kamu ve özel sektörde iş alanı oldukça geniştir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi