isbul.net

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Nedir?

Üniversitelerde, turizm fakültelerinde ya da güzel sanatlar fakültelerinde okutulan gastronomi ve mutfak sanatları bölümü, geleceğe yönelik aşçı adayları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Sektörde sadece aşçı olarak değil aynı zamanda yönetici pozisyonunda da olmalarını sağlamaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversitelerde hazırlık bölümünün okutulmasına bağlı olarak dört ya da beş yıl süren eğitim süreci bulunmaktadır. Hazırlık döneminde bazı üniversiteler İngilizce dersleri vererek öğrencilerinin dillerinin kuvvetlenmesini sağlar.

Çoğu üniversitede gastronomi ve mutfak sanatları bölümü, dört yıllık olarak okutulmaktadır. 8 dönemle derslerin bitişi sağlanmaktadır. Öğrenciler bu süreci kısaltabilir ya da uzatabilir. Üstten ders alarak bir sonraki dönemin dersleri hafifletilebilir. Bunun tam aksine kalan dersler bir sonraki sene verilebilir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dersleri Nelerdir?

Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü, aşçılık ve yöneticilik alanında öğrencilerinin gelişmesini hedeflemektedir.

Bu nedenle öğrencilerine hem mutfak dersleri hem de işletme dersleri vermektedir. Bu dersler:

  • İşletme finansı, muhasebesi,
  • Stratejik yönetim,
  • Gıda Güvenliği,
  • Sıcak/soğuk mutfak,
  • Pastacılık, Çikolatacılık ve Ekmekçilik,
  • Bar ve içkiler,
  • Şarap Bilimi,
  • Beslenme ilkeleri,
  • Menü yönetimi,
  • Yemek ve kültür,
  • Temel yemek pişirme dersleri,
  • Yabancı dil seçenekleri.

Öğrencilerin kendi alanlarına yönelmesi mümkün olmamakta, okulda tüm dersleri bir arada görerek, her konuda bilgili olarak mezun olmaları hedeflenmektedir. Bu nedenle çevreli ve kaliteli bir eğitim sistemi uygulamak zorunludur. Öğrencilerin düzenli olarak bıçak tutması ve pişirme tekniklerini hızlandırması için fakültelerin içinde mutfak ve uygulama restoranı da bulunmaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Dört yıllık üniversite mezunu olan gastronomi mezunları, bölümlerinden çıkmadan önce zorunlu staj yapmak durumundadır. Öğrencilik sürecinde bitirilmesi gereken bu staj, hem sektörü hem mesleği daha yakından tanıma fırsatı sunmaktadır. Öğrenciler mezun olduktan sonra komi olarak işletmelerde aşçılık yapmaya başlarlar.

Kendilerini geliştirmeleri ve mesleği sevmeleri, kısa sürede yükselmelerine yardımcı olacaktır. Okulda aldıkları dersler sayesinde, alaylı (çekirdekten yetişme) ustaların önüne hızla geçebileceklerdir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İşletmelerde aşçı, sous şef, demi şef olarak çalışabilecek öğrenciler, ilerleyen süreçlerde aşçı başı olabilecek kabiliyete sahip olurlar. İşletmelerin restoran müdürlüğünü, yiyecek içecek sektöründeki tüm işletmelerde çalışabilme imkanına sahiptirler.

Diplomalı aşçı oldukları için işletmelerin aradığı özelliklerin hepsini taşımaktadırlar. Sektördeki bilgili ve sağlık koşullarına dikkat eden aşçı ihtiyacından gelişen bu bölüm, her konuda bilgili ve en ince ayrıntıya kadar düşünen öğrenciler yetiştirmektedir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi