isbul.net

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?

Yaşamın devam etmesini sağlayan suya duyulan ihtiyacın karşılanabilmesi için hidrojeoloji mühendislerine ihtiyaç duyulur. Bu sebeple açılan hidrojeoloji mühendisliği bölümü yer altı ve yer üstünde su kaynaklarının bulunması ve değerlendirilmesi için bilgi sahibi bireylerin yetiştirilmesini sağlar. Bölümde verilen eğitimler sayesinde yetişen kişiler içme suyu, kullanma suyu ve jeotermal suyun bulunması veya kullanıma açılması için hizmet verirler.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde bulunan hidrojeoloji mühendisliği bölümü 4 yıl eğitim verilen lisans bölümüdür. Liseyi bitiren kişilerin bu bölümde okuyabilmeleri için ilk olarak üniversiteye giriş sınavına girmiş olmaları ve mühendislik için geçerli olan puanları almaları gerekir. Bölüme kayıt aşamasından sonra ise 4 yılda başarılı olarak 240 akts tamamlayarak mezuniyet hakkı elde edebilmeleri gerekir.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Geleceğin hidrojeoloji mühendislerinin yetişmesini sağlayan bölümde mühendislerin mesleklerini yapabilmeleri için gerekli olan tüm eğitimler verilir. Bölümü tercih eden kişiler meslekleri için gerekli olan şu derslerle karşılaşırlar;

  • Kuyu Hidroliği
  • Yapısal Jeoloji
  • Mineraloji
  • Toprak Mekaniği
  • Termodinamik
  • Saha Jeoloji
  • Petrografi
  • Hidrojeoloji Mühendisliğine Giriş
  • Fiziksel Jeoloji
  • Akışkanlar Mekaniği
  • Fiziksel ve Kimyasal Hidrojeoloji

İsmindeki dersleri 8 dönemde alırlar. Ayrıca bölüm dersleri yanı sıra temel dersler arasında bulunan Kimya, Fizik ve Matematik gibi dersleri de alırlar. Bu derslerin tamamından sınıfı ve bölümü bitirmeye yeterli puanları aldıklarında da hidrojeoloji mühendisi olarak bölümden mezun olurlar.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Hidrojeoloji mühendisliğini bitiren kişiler yer altı suları konusunda hizmet verirler. Yer altı suyu çıkarılabilecek alanların belirlenmesi, projelerinin hazırlanması ve suların çıkarılarak kullanılmasını sağlarlar. Bu sayede de kullanıma uygun olan yer altı sularının kullanılarak su ihtiyacının karşılanabilmesini sağlarlar. Ayrıca bulunan yer altı sularının başka yerlere taşınabilmesi ve suyun analiz edilmesi gibi çalışmaları da hidrojeoloji mühendisleri yaparlar. Bu kişiler aynı zamanda yer üstü suları içinde hazırlanan projelerde yer alırlar.

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Hidrojeoloji mühendisliği mezunlarının yararlanabilecekleri iş olanakları oldukça fazladır. Bölümün mezunları şu alanlarda çalışma imkanı bulabilirler; Devlet Su İşleri, Maden Tetkik ve Arama, belediyeler, su arıtma tesisleri, köy hizmetleri, İller Bankası ve Çevre Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca yer altı sularının aranması için hizmet veren özel kurumlarda da çalışma imkanları bulunur. Hidrojeoloji mühendislerinin devlet kadrosuna sahip olabilmeleri için her yıl yapılan Kpss sınavına girmeleri gerekir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi