isbul.net

İlahiyat Bölümü

İlahiyat Bölümü Nedir?

Akademik bir disiplin olan İlahiyat bölümü sadece İslam dini üzerine ders anlatılan veya Müslümanlık hakkında bilgileri aktaran bir alan değildir. İslamiyet'in yanı sıra diğer dinlerin kurallarını, tarihini, psikolojisini ve felsefesini anlar. Sadece dinler üzerine çalışmalar yapmakla sınırlı kalmayan İlahiyat bölümleri, dine inanmayı tercih etmeyen, ateizm, deizm, agnostisizm gibi görüşleri de inceler. Bölüm içerisinde verilen dersler ile hem İslami doğru anlama hem de diğer dinlerle ile karşılaştırılması yapılır. Sadece teorik derslerle sınırlı kalmayan İlahiyat bölümü aynı zamanda Kur'an-ı Kerim veya Hadis bilim dalı gibi alanlarda uygulamalı dersler de verir.

Ülkemizde çoğu üniversitede ilahiyat fakültesi hem yerli hem de yabancı uyruklu öğrencileri kabul eder. Gerekli koşulları tamamlamış öğrenciler hem kamu hem de özel sektörde çeşitli alanlarda çalışabilir veya akademik kariyer yaparak farklı bilim dalları ile İlahiyat bilgilerini güçlendirebilir.

İlahiyat Bölümü Eğitim Süresi

Üniversitelerin ilahiyat fakültesinde eğitimi verilen bölümün eğitim süresi 4 (dört) yıla yayılır. Bazı üniversitelerde İngilizce veya Arapça hazırlık dersleri zorunludur. Öğrenim gördüğünüz üniversitelerde farklılık gösterse de genellikle eğitim dili Türkçedir. Eğitim süresi boyunca öğrenciler, hem dini bilgilere hem de felsefe, sosyoloji veya psikoloji gibi farklı alanlardaki derslerin eğitimini alabilir.

İlahiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sekiz yarıyıldan oluşan öğretim planlamasında öğrencilerin gelişimi için en uygun dersler verilmeye çalışılır. Üniversitelerde seçmeli dersler farklılık gösterse ded emel olarak İlahiyat dersleri

  • Hadis Tarihi
  • Din Sosyolojisi
  • Din Psikolojisi
  • Kuran Okuma ve Tecvit
  • Türk İslam Sanatları Tarihi
  • Çağdaş İslam Hukuku
  • Karşılaştırmalı İslam Düşünceleri ve Batı Düşüncesi
  • Sistematik Kelam

Dersleri ve daha birçok ders 4 yıl boyunca öğrencilere verilir. Öğrenciler gerekli şartları sağladıktan sonra lisans diplomasına sahip olurlar. Farklı alanlarda görev alabilen mezunlar bu derslerden sorumludurlar.

İlahiyat Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları çeşitli alanlarda ve yerlerde görev alabilir. İslam dini hakkında kişileri ve kitleleri bilgilendirmekle görevli olan ilahiyat mezunları, dinler arasında karşılaştırmalar yapar. Ülkemizde birçok üniversitede öğrenci kabulü yapan bölüm mezunlarının çalışma ve istihdam seçenekleri fazladır. İlahiyat mezunu olan kişiler hem özel hem de kamuda din bilgisi öğretmeni veya İmam Hatip liselerinde alan dersleri öğretmeni olarak görev alabilir. Sadece okullarda değil aynı zamanda müftülük, diyanete bağlı diğer kurumlar, cami veya kuran kurslarında da çalışabilir.

İlahiyat Bölümü Mezunu İş Olanakları

Bölümden mezun olan kişiler dini bilgilerini başkalarına aktarmanın yanı sıra çeşitli yerlerde de görev alabilirler. Bazı mezunlar kariyerlerine akademik olarak devam ederken bazı mezunlar da kariyerlerine şu alanlarda devam etmek isteyebilir:

  • İmam
  • Müftü
  • Vaiz
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
  • Diyanet Memurluğu

gibi unvanlarla çalışabilirler. Bu işler için bölüm mezunlarının Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'ndan yeterli puanı alması gerekir. Eğitimini tamamlamış ve diplomasını alan kişiler bu gibi alanlarda ve yerlerde istihdam edilebilirler.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi