Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Nedir?
Makine mühendisliği makinelere dair mühendislik bilgisini içeren bir bölümdür. İmalat mühendisliği ise imal edilen ürüne dair bilgilerin verildiği bölümdür. Bu kapsamda makineler kullanarak imalat işlemi gerçekleştiren fabrikalarda her iki alanda da bilgiye sahip çalışan ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda Makine ve İmalat Mühendisliği bölümü oluşturulmuş ve öğretim programları arasına sokulmuştur. Makinelerin çalışma düzeninden imalatı yapılan ürünlerin özelliklerine kadar temel mühendislik becerilerini öğreten bölüm öğrencilerin sık tercih ettiği bir bölümdür.
Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Kaç Yıllık Bir Eğitim Süresine Sahiptir?
Mühendislik fakültesi bünyesinde yer alan Makine ve İmalat Mühendisliği bölümü 4 yıllık bir öğretim süresine sahiptir. Bu öğrencilerin mezun olabilmesi için 240 AKTS doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu öğrenciler kredi sistemini doldurmaları ve 8 yarıyılı tamamlamaları halinde mezun olabilmektedirler.
Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversite bünyesinde yer alan Makine ve İmalat Mühendisliği bölümü birçok bölümden referans almaktadır. Özellikle isminde de geçen makine ve imalat mühendislik bilimlerinden alınan birçok ders söz konusudur.
Genel itibariyle Makine ve İmalat Mühendisliği bünyesinde verilen derslerden başlıcaları şunlardır:
- Genel Fizik,
- Mekanizma Tekniği,
- Genel Matematik,
- Genel Kimya,
- Malzeme Bilgisi,
- Temel Kalıpçılık Teknolojisi,
- Makine ve İmalat Mühendisliğine Giriş,
- Üretim Planlama,
- İmalat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları,
- Mekanik Ölçme,
Bu kapsamda verilen dersler öğrencilerin iş hayatlarında kullanacakları bilgilere yönelik olarak düzenlenebilmektedir. Bu ders listesi haricinde seçmeli ya da zorunlu derslerin olması söz konusu olabilir.
Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yaparlar?
Özellikle üretim aşamasında büyük bir role sahip olan Makine ve İmalat Mühendisliği birçok pozisyonda görev alabilmektedir. Bu bölümden mezun olan Makine ve İmalat Mühendislerinin işleri arasında üretimi planlamaları, verimlilik analizlerini gerçekleştirmeleri, süreci iyileştirme adıma çalışmaları, personeli organize etmeleri gibi birçok görev yer almaktadır. Makine ve İmalat Mühendisleri üretimin her aşamasında söz sahibi olan, birçok iş olanağı dahilinde olan bir meslektir. Makine ve İmalat Mühendisliği gelecek vaat eden, geniş iş imkanlarının bulunduğu bir bölümdür.
Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Mezunları İçin İş Olanakları Nelerdir?
Üniversiteler bünyesinde yer alan Makine ve İmalat Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler birçok alanda iş bulabilmektedir. Genel itibariyle üretim ve otomotiv sektörlerinde kendilerine iş bulan bu meslek mensuplarının devlet bünyesinde çalışmaları da söz konusu olabilir. KPSS sınavı dahilinde alınan puanın yeterli olması durumunda devlet kadrolarında çalışmak da mümkün olabilmektedir.