isbul.net

Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü

Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Nedir?

Makineler ve imalat mühendisliği bölümü, hem imalat hem de makine alanında yetkin kişiler yetiştirmek üzere açılmıştır. Bölümde öğrenciler makine ve imalat alanda hem teorik hem de uygulamalı dersler alarak mühendis olurlar. Her ne kadar iki farklı alan mühendislikleri olsa da imalat ve makineler birbirinden bağımsız konularla çalışmazlar. Bu kapsamda makineler kullanarak imalat işlemi gerçekleştiren fabrikalarda her iki alanda da bilgiye sahip çalışan ihtiyacı doğmuştur. Makinelerin çalışma düzeninden imalatı yapılan ürünlerin özelliklerine kadar temel mühendislik becerilerini de öğreten bölüm öğrencilerin sıkça tercih ettiği bir bölüm haline geldi.

Makine ve İmalat Mühendisliği Eğitim Süresi

Mühendislik fakültesi bünyesinde yer alan Makine ve İmalat Mühendisliği bölümü 4 (dört) yıllık bir öğretim süresine sahiptir. Öğrencilerin mezun olabilmesi için üniversiteden üniversiteye değişen derslerden başarılı olmalı ve gerekli şartları yerine getirmesi gerekir.

Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitelerde bulunan Makine ve İmalat Mühendisliği bölümü, disiplinler arası çalışan bir bilim alandır. Bu yüzden hem makine hem de imalat mühendisliklerinden alınan birçok ders bulunur.

Genel itibariyle Makine ve İmalat Mühendisliği bünyesinde verilen genel dersler şu şekilde sıralanabilir:

  • Genel Fizik,
  • Mekanizma Tekniği,
  • Genel Matematik,
  • Genel Kimya,
  • Malzeme Bilgisi,
  • Temel Kalıpçılık Teknolojisi,
  • Makine ve İmalat Mühendisliğine Giriş,
  • Üretim Planlama,
  • İmalat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları,
  • Mekanik Ölçme,

Bu kapsamda verilen dersler öğrencilerin iş hayatlarında kullanacakları bilgilere yönelik olarak düzenlenebilir. Yukarıda geçen derslerin yanı sıra üniversitelerin bölümler için zorunlu tuttuğu veya seçmeli ders imkanı sunarak öğrencilerin alan hakkındaki bilgi düzeyini artırması hedeflenmiştir.

Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yaparlar?

Özellikle üretim aşamasında büyük bir role sahip olan Makine ve İmalat Mühendisliği birçok pozisyonda görev alabilmektedir. Bölümden mezun olan Makine ve İmalat Mühendislerinin işleri arasında üretimi planlamaları, verimlilik analizlerini gerçekleştirmeleri, süreci iyileştirme adıma çalışmaları, personeli organize etmeleri gibi birçok görev yer almaktadır. Makine ve İmalat Mühendisleri üretimin her aşamasında söz sahibi olan, birçok iş olanağı dahilinde olan bir meslektir. Makine ve İmalat Mühendisliği gelecek vaat eden, geniş iş imkanlarının bulunduğu bir bölümdür.

Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Mezunları İçin İş Olanakları Nelerdir?

Üniversiteler bünyesinde yer alan Makine ve İmalat Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler birçok alanda iş bulabilir. Genel itibariyle üretim ve otomotiv sektörlerinde kendilerine iş bulan bu meslek mensupları, devlet bünyesinde çalışma imkanları da vardır. KPSS sınavından yeterli puanı alan mühendisler devlete bağlı kurumlarda çalışabilir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi