isbul.net

Mantarcılık (MYO) Bölümü

Mantarcılık (MYO) Bölümü Nedir?

Bu bölüm mantarların genetik ve biyokimyasal yapılarının incelenmesi amacıyla eğitim vermektedir. Verilen eğitimlerin temel amacı mantarlarda yapılan incelemelerle insanlara başta tıp alanı olmak üzere fayda sağlayarak ürünler ortaya çıkarmaktır. Mantarlardaki yararlı ve zararlı maddelerin ayırımının yapılmasını öğreten mantarcılık (MYO) bölümü bitki hastalıklarının incelenmesiyle de bağlantılıdır.

Mantarcılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Henüz Türkiye'de 3 üniversitede eğitimi verilen mantarcılık (MYO) mezunları sayısı oldukça azdır. Bu durum bu bölüm mezunlarının başarı oranlarını arttırmaktadır. Eğitimi önlisans programı olan bu bölümde 4 yarıyıl eğitim verilmektedir. TYT puanına göre öğrencilerin tercih ettikleri bu bölümden mezun olanların işsiz kalma olasılıkları düşüktür. Mezun olmak için not ortalaması 2.0 olan bölümde ortalamaya ulaşamayan öğrencilerin eğitim süreleri bir sonraki yıla uzar. Mezuna olmayanlara tek ders sınavı imkanı da veren bu bölüm mezunları bölümün az üniversite olması nedeniyle yaz okulu fırsatından mahrum kalırlar.

Mantarcılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite eğitimini mantarcılık (MYO) üzerine yapmayı planlayanlar için önemli bir ders programı bulunmaktadır. Bu aşağıda da isimleri belirtilen dersleri tamamlayanlar önlisans diplomalarını alırlar.

Dersler;

  • Genel mikrobiyoloji,
  • Üretim materyalleri,
  • Bitkisel üretim teknikleri,
  • Botaniki- Mikoloji,
  • Toprak Bilgisi
  • Kompost yapım tekniği
  • Pleurotus yetiştiriciliği
  • Mantar iklimlendirme
  • Mantar ürünlerinin değerlendirilmesi

Bu derslerin 2 yıl boyunca eğitimini alan öğrenciler eğitimlerini DGS sınavıyla 4 yıllık programa tamamlayabilirler. Geçişi yapılan lisans programında öğrencilerin ders içeriklerinin tamamı değişir. Bu geçiş işlemi iş alanlarının artması ve alınan diplomanın geçerliliği açısından çok avantajlıdır. Her iki durumda da üniversiteler ders programlarını web adresleri üzerinden duyuru olarak yayınlarlar.

Mantarcılık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölümde aldıkları eğitimleri öğrenciler günlük yaşamlarında mantar üretimi, incelenmesi ve sağlığını korumak gibi her türlü alanda kullanabilirler.

Mantarcılık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Ülkemizde henüz yeni bir iş alanı olan mantarcılık (MYO) mezunları çoğunlukla özel sektörde çalışırlar. Çalıştıkları yerlerde mantarların yetiştirilmeleri, bakımları ve temizlikleri gibi işlerden sorumlu olan bu bölüm mezunları mantarların tüketicinin karşılarında yer alana kadar ki tüm aşamalarda yer alırlar. Aynı zamanda bu bölümden mezun olan öğrenciler mantar üzerine yapılan bilimsel araştırmalarda da yer alabilirler. Eğitimlerini tamamlayan öğrenciler için bu bölümde akademik kariyer yapmakta çok büyük bir avantaj sağlayacaktır. Henüz yeni bir bölüm olması nedeniyle eğitimini tamamlayan öğrenciler gerekli aşamaları tamamlayarak akademik personel unvanına sahip olabilirler.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi