isbul.net

Oyunculuk Bölümü

Oyunculuk Bölümü Nedir?

Oyunculuk, günümüz insanlarının gelişen teknoloji sayesinde artan sanal ortamlara çok daha fazla ilgi duyması sonucu popüler bir bölüm haline gelmiştir. Oyunculuk, bir olayın hikayenin ya da kurgunun tiyatro sahnesinde, televizyonda, radyo veya mimetik modu kullanan herhangi bir ortamda belirlenen bir karakterin canlandırılması olarak adlandırılabilir. Kadın oyunculara aktris, erkek oyunculara ise aktör adı verilir. Oyuncuk eğitimi, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Sahne Sanatları’nda veya konservatuarların Tiyatro bölümlerinde verilir.

Oyunculuk Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Oyunculuk, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri ve konservatuarlarda eğitim veren 4 yıllık bir lisans programıdır. Bölüme alımlar özel yetenek sınavı ile gerçekleştirilir. Farklı alanlarda yeteneği bulunan adaylar, çeşitli üniversitelerde eğitim görmeye hak kazanabilir. Oyunculuk eğitiminde öğrencilere verilen farklı dersler vardır.

Oyunculuk Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitelerin gerçekleştirdiği özel yetenek sınavlarında başarı sağlayıp, bölüme girmeye hak kazanan öğrencilerin eğitim süresi boyunca görmüş olduğu bazı dersler vardır. Doğaçlama ve Mimik, Alexander Tekniği, Salon Dansları, Koreografi, Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu ve Fiziksel Tiyatro gibi birçok ders verilir.

Öğrencilere okutulan derslerden bazıları şu şekildedir;

  • Tiyatro Tarihi ve Kuramları,
  • Oyun İncelenmesi- Antik Yunan ve Roma,
  • Temel Ses Bilgisi ve Eğitimi,
  • Ses Eğitimi,
  • Sahne Uygulaması,
  • Dil Kuralları ve Konuşma Eğitimi,

Dersleri de dahil olmak üzere bölümün diğer derslerinden sorumlu olacaklardır. 4 yılın yani 8 yarıyıllık eğitimden sonra başarı sağlayan öğrenciler “ Oyunculuk Bölümü “ lisans mezunu sayılacaklardır. Oyunculuk bölümünden mezun olan bireyler çeşitli alanlarda çalışabilir.

Oyunculuk Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Oyunculuk bölümü tercih edecek kişilerin şüphesiz oyunculuğunun ön planda olması gerekir. Bunun yanı sıra dans, kulak, şarkı, şiir, öykü ve doğaçlama yan evreleri de olmalıdır. Bunlar bir bütün olarak oyuncunun malzemeleridir. Oyunculuk bölümünden mezun olan kişiler, tiyatro, sinema veya televizyon sektörlerinde iş sahibi olabilirler. Genel olarak yapacakları iş, bir karakteri olduğu gibi sesiyle, kostümü ve beden diliyle istenilen şekilde canlandırmaktır. Bu sektörde başarılı olmak için yetenekli, yaratıcı ve iyi bir ezber yeteneğine sahip olmak gerekir.

Oyunculuk Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Oyunculuk bölümünden mezun olan kişiler, televizyon, tiyatro, sinema, radyo gibi alanlarda servis edilen yayınlarda oyuncu, yardımcı oyuncu, yedek oyuncu, orta oyuncusu olarak rol alabilirler. Bunlar dışında verilen sektörlerin prodüksiyon aşamalarında da çalışma imkanları vardır. Bunun yanı sıra tiyatrolarda moderatör olarak da görev alabilirler.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi