isbul.net

Seracılık (MYO) Bölümü

Seracılık (MYO) Bölümü Nedir?

Dünya nüfusunun her geçen yıl arttığı düşünüldüğünde insanların gıda ihtiyacı da giderek artmaktadır. Ancak sebze ve meyvelerin yetişme mevsimleri farklı olduğu için meyve ve sebze çeşitliliği aylara göre değişiklik göstermektedir.

Bu durumu ortadan kaldırmak ve taze gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla kapalı ve izole edilmiş mekanlarda, sıcaklığı ve basıncı insan eliyle ayarlanmış şartlarda sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Bu yönteme seracılık adı verilmiştir. Seracılık yapmak isteyen bireylerin eğitim alabilmeleri için açılmış olan seracılık (MYO) bölümü ile birlikte binlerce insan seracılık faaliyetlerinde bulunmaya başlamıştır.

Hormon problemini ortadan kaldıran ve sebze meyvelerin her mevsimde taze bir şekilde üretilmesini sağlayan seracılık ile birlikte aynı zamanda iklim şartlarının el vermediği sebze ve meyvelerin de üretimi yapılmaktadır.

Özel ışık ve havalandırma yöntemlerinin uygulandığı seracılık mesleği ile birlikte gıda ihtiyacı önemli bir oranda karşılanmaktadır.

Seracılık (MYO) Bölümü Eğitim Süresi kaç Yıldır?

Normal eğitim süresi 2 yıl ve 4 yarıyıl olan seracılık (MYO) bölümünden mezun olabilmek için alınan derslerin başarıyla tamamlanmış olması gerekmektedir. Eğitim sürecinin yanı sıra seracılık bölümünde okuyan ve okumayı düşünen adayların deneyim kazanmak amacıyla çeşitli seralarda çalışması tavsiye edilmektedir.

Seracılık (MYO) Bölümü Dersleri Nelerdir?

Biyoloji ve organik kimya ağırlıklı derslerin verildiği seracılık (MYO) bölümünde öğrencilerin alması gereken dersler arasında;

  • Serada Isıtma Soğutma Sistemleri
  • Serada Sulama Teknikleri
  • Serada Toprak Verimliliği
  • Bitki Fizyolojisi
  • Sera Bitkileri Beslenme Bozuklukları
  • Serada Plan Proje
  • Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği
  • Sera Bitki Zararlıları

Gibi biyoloji ve seraların fiziksel özelliklerini kavramaya yönelik dersler verilmektedir.

Seracılık (MYO) Mezunu Ne iş Yapar?

Seracılık bölümünden mezun olan genç bir birey; çeşitli seralarda idari sorumluluklar almanın yanı sıra seralarda üretilen sebze ve meyvelerin kurallara uygunluğunu, hormon kullanılıp kullanılmadığını ve seralarda kalite standartlarının sağlanıp sağlanmadığını denetlemektedir.

Seracılık (MYO) Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Seracılık bölümünden mezun olan bireylerin sahip olduğu imkanların başında büyük seralardaki üretimin daha da artması ve verimli hale gelmesi için ihtiyaç duyulan danışmanlık hizmetinin verilmesi, çiftçilikle uğraşmak isteyen ancak konu hakkında pek de fikri olmayan acemi yatırımcılara ve girişimcilere uzmanlık desteği verilmesi, çiftçilere daha verimli bir sera oluşturabilmeleri için çeşitli projeler sunulması gelmektedir. Tüm bu seçeneklere ek olarak kişini kendi serasını açarak aldığı eğitimin de katkısıyla üretim yapma ihtimali de bulunmaktadır.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi