isbul.net

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Nedir?

Ulaşım ve haberleşme imkanlarının gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan ve diğer mühendislik dallarına kıyasla çok daha yeni bir meslek olan ulaştırma mühendisliği bölümü giderek yaygınlaşan bir alan haline gelmektedir. Ulaşım mühendisliğinin temel amacı; ulaşım problemlerini ve altyapı sorunlarını bilen ve bu sorunların çözümü için gerekli matematiksel formülleri uygulayabilen yaratıcı mühendisler yetiştirmektir.

Ulaşım mühendisleri, günlük hayattaki insan trafiğinin aksamaması, gerekli sağlık ve eğitim faaliyetlerinin zamanında gerçekleştirilebilmesidir. Bu doğrultuda mühendisler üniversitelerinde görmüş oldukları eğitim doğrultusunda elde ettikleri bilgileri var olan problemleri çözmek için kullanmaktadır.

Önceden inşaat mühendisliği ve çevre mühendisliğinin bir alt dalı olarak okutulan ulaştırma mühendisliği bölümü günümüzde ana bir mühendislik dalı olarak görülmeye başlamıştır. Ancak inşaat ve çevre mühendisliği ile ulaştırma mühendisliği arasındaki işbirliği devam etmektedir.

Tüm bunlara ek olarak dünya ticaretinin devam etmesi için gerekli olan lojistik gerekliliklerinin sağlanması ve dünya ticaretinin güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi için ulaştırma mühendislerine büyük görevler düşmektedir.

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Ulaştırma mühendisliğinin normal eğitim süresi 4 yıl olmakla birlikte mezun olma şartını taşıyan öğrenciler ulaştırma mühendisi unvanını almaktadır.

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ulaştırma mühendisliği seçmeyi düşünen adayların sayısal ağırlıklı derslerde başarılı olan bireyler olması faydalı olacaktır.

  • Lineer Cebir
  • Statik
  • Bilgisayar Destekli Çizim
  • Güzergah ve Alt yapı Jeolojisi
  • Ulaştırma Sistemleri
  • Yol Malzemeleri Ve Uygulamaları
  • Ulaştırma Mühendisliği Uygulaması
  • Alan Araştırması
  • Deniz Trafiğinin Planlanması ve Yönetimi
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri

Gibi coğrafya ve matematik ağırlıklı dersler ulaştırma mühendisliği bölümü öğrencilerinin eğitim hayatları boyunca alacağı dersler arasında yer almaktadır.

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mezun olan ulaştırma mühendisleri; alt yapı çalışmalarının yürütüldüğü Ulaştırma Bakanlığı ve bu bakanlığa bağlı kurumlarda demir yollarında ve Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında ulaşım hizmetlerinin aksamaması ve ulaşım sistemlerinin modernize edilmesi için çalışma imkanına sahip olmaktadır. Kara yolları, deniz ve hava yolları gibi çok çeşitli ulaşım imkanlarının var olabilmesi ve bu imkanların birbiri ile entegre çalışabilmesi adına ulaştırma mühendisleri önemli bir sorumluluk üstlenmektedir.

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Ulaştırma mühendisleri, hava yolları ve kara yollarında ulaşım hizmeti veren kurumlarda çalışma imkanına sahip olmanın yanı sıra deniz ticareti yapmakta olan gerek ulusal gerek uluslararası şirketlerde de çalışabilme ve kariyer yapabilme olanağına sahiptir.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi