Ana SayfaHaberler2022 Yılı Polis Akademisi Başvuruları

2022 Yılı Polis Akademisi Başvuruları

Polislik çoğu kişinin çocukluk hayali olan bir meslektir. Polis olmak kişilerin Polis Akademisi’ne başvuru yapması gerekir. Polis Akademisi Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde 2022 yılı için 2500 polis alımı yapacaklarını açıkladı. Polis alım şartları, kontenjan bilgileri ve kimlerin başvuru yapabileceği merak ediliyor. Polis akademisi 2500 polis alımın 2000’in erkek 500 kişisinin de kadın olacağını açıkladı. Polis Akademisine başvurular nereden yapılır? Sonuçlar nereden öğrenilebilir? Bu gibi sorunlar ve daha fazlasının cevabı için yazının devamını okuyabilirsiniz. 

2022 Polis Akademisi Başvuru Şartları

Polis Akademisine başvuru yapabilmek için veya seçilebilmek için birçok aşamayı başarılı şekilde tamamlamanız gerekir. Bu aşamalar genel olarak yazılı, fiziki ve sözel olarak ayrılabilir. Polis Akademisi öğrencisi olma süreci şu şekilde işlenir:

– Yazılı sınavdan yeterli puanı alma,

– Geçici kayıt yapma,

– İntibak süreciyle adayların sağlık raporları çıkartılır, 

– Kesin Kayıt.

POMEM sınavına başvuru şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

– T.C. vatandaşı olmak.

– Lise, lisans ve ön lisans mezunu olması

– Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi.

– KPSS baraj puanını geçmek.

– Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek.

– Kişin silah taşımak için engel bir durumu olmaması

– Ceza almamış olması

Polis olmanın bir diğer şartı ise ruhen ve bedenen sağlıklı olmaktır. Sağlık raporunun onay alabilmesi için:

– Endokrinoloji

– Nefroloji

– Hematoloji

– Gastroenteroloji

– Romatoloji

– Enfeksiyon Hastalıkları

– Kardiyoloji

– Göğüs Hastalıkları

– Genel Cerrahi

– Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

– Ağız ve Diş Sağlığı

– Göz Hastalıkları

– Üroloji

– Kadın Hastalıkları ve Doğum

– Ortopedi ve Travmatoloji

– Nöroloji

– Psikiyatri

– Dermatoloji

gibi sağlık birimlerinden rapor almasının yanı sıra:

– PA akciğer grafisi.

.-Tüm batın USG.

.-Genital USG (Bayan adaylar için).

.-Ekokardiyografi (EKO).

.-Elektrokardiyografi (EKG).

.-Solunum Fonksiyon Testi.

.-Odyometri.

görüntüleme ve fonksiyon yöntemlerinin belgesi eklenmeli ve bunlara ek olarak da aşağıdaki laboratuvar testlerinin tam olması gerekir:

– AKŞ, TSH

– İdrar Biyokimyası/Mikroskopisi, Cre, Üre

– Tam Kan Sayımı

– ALT, AST, GGT, HBsAg, HBV DNA (HBsAg(+) ise), Anti HCV, HCV RNA (Anti HCV(+) ise), Anti HIV I-II

– Kanda β-hCG.

2022 POMEM Sonuçları ve Sınav tarihi

Yukarıdaki şartları tamamlamış bireyler Polis Akademisi sınavına girmeye hak kazanır. Polis Akademisi, emniyette görev alması üzerine memur, amir veya yönetici ihtiyacını karşılamak üzere, önlisans, lisans, lisansüstü eğitimlerinin yanı sıra bilimsel araştırma ve yayın danışmanlığı yapabilecek kişileri yetiştirir. Aynı zamanda bünyesinde fakülte, enstitü ve polis meslek yüksekokullarını bulandıran devlete bağlı bir kurumdur. 

Genellikle polis olmak isteyen kişilerin başvuru yaptığı bir eğitim programıdır. Eğitim programına başvuru yapabilmesi için adayların belirli sınavlardan ve yeterlilikleri sağlaması beklenir. 2022 POMEM başvuruları 25 Temmuz ile 5 Ağustos arasında yapıldı. Başvurusunu tamamlayan polis adayları sınavın sonucunun ne zaman olacağını bekliyordu. 

Bu yıl 28. Dönem POMEM giriş sınavı sonuçlarına, adaylar 10 Ağustos tarihinde resmi internet sitesinden bakarak ulaşabildi. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sorgulama yapılabilen sınavın sonucuna buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Polis olmaya hak kazanan öğrencilerin, kayıt süresi bitmeden kesin kayıtlarını yapması beklenir. Böylelikle kazanmasına rağmen gitmek istemeyen kişiler yerine yedek listesine alınan adaylara hakları devredilir. 

Polis Akademisi Sınavları Nasıl Olur?

Polis olmak isteyen kişilerin Polis Akademisi tarafınca belirlenen şartları yerine getirebiliyor olmak birinci öncellikleridir. Sağlık şartlarını da kendinde yeterli olduğunu düşünen kişiler üç aşamadan geçirilerek yeterli olup olmadığına karar verilir. Bir adayın polis akademisine başvuru yapabilmesi için öncelikle YKS sınava girmesi gerekir. Yükseköğretim Kurumları Sınavının, Temel Yeterlilik Testi (TYT), türünden puan alması gerekir. Sonrasında ön sağlık mülakatı ve sözlü mülakat yapılır. Sözlü mülakattan başarılı şekilde geçen adaylar fiziki yeterlilik parkuruna girmeye hak kazanır. Sözlü mülakat ve fiziki yeterlilik parkurunda, akademi mensubu kişiler adayları gözlemleyerek puanlar verir. Bu puanların yüzdeleri alarak genel sıralamada yeterli olanlar Akademiye girmeye hak kazanır. 

Polis Akademisi Fiziki Yeterlilik Parkuru Hakkında Bilgiler

Adayların bir diğer tamamlamaları gereken sınav ise fiziksel yeterlilik parkurudur. Burada adayları kondisyonu ölçülür. Parkur yaklaşık 72 metre ve birkaç aşamadan oluşur:

– Başlangıç çizgisi ile ağırlık taşıma etabının bulunduğu yer 29 metre

– Ağırlık taşıma ile takla minderi arası 14 metre eninde

– Takla atma minderinin bitiş çizgisine kadar 29 metredir. 

Parkur toplamda 72 metre ve 7 istasyondan meydana gelir. Bu aşamalarda adayın yeterli olup olmadığını ölçmek için fotoselli süreölçer kullanılacaktır. Dijital fotosel cihazları, adayların bitiş ve başlangıç çizgilerine en az 3 (üç) metre uzaklıkta olacaktır. Böylelikle adaylar rahatlıkla parkuru tamamlayabilir.

Mülakat Hakkında Bilgiler

Mülakat, herhangi bir iş dalında başvuru yaparken genellikle soru-cevap şeklinde ilerleyen sözlü görüşmelerdir. Polis akademisi mülakatı ise fiziksel yeterlilik sınavını başarıyla geçmiş mülakat sınav komisyonu tarafından mülakat sınavına alınarak yapılır. Adaylara bir torba içerisinden sorulardan birini çekmesi rica edilir. Çekilen karttaki soru hakkında bir sunum yapılması adaylar tarafından beklenir. Mülakat komitesi sunum esnasında adayların psikolojik yeterliliğine, duygusal dengesine, dışa dönüklüğüne ve polis olmayı ne kadar istedikleri gözlemlenir. Sunum sırasında öncesinde ve sonrasında adaylara alakalı veya konudan bağımsız sorular yöneltilebilir. Mülakat değerlendirmesinde Polis adaylarının:

– Bahsettikleri konu hakkında bilgi düzeyi

– Özgüveni

– Kendisinden istenileni kavrama yeteneği

– İfade yeteneği

– Beden dilini kullanma becerileri ölçülür.

2022 Yılı PAEM, PMYO, POMEM ve ÇMB Sınav Başvuru Ücretleri

Memuru ve Kıdemli Baş polis Memurlarının İlk Derece Amirlik Eğitimi Sınav Başvuru Ücreti: 300.00 TL

PAEM İlk Derece Amirlik Eğitimi Sınavları Başvuru Ücreti: 400.00 TL

Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Sınav Başvuru Ücreti: 200.00 TL

Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) Sınav Başvuru Ücreti: 200.00 TL

Sınav İtiraz Ücreti: 40 TL

Çarşı Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı Başvuru Ücreti: 340.00 TL

POMEM ve PMYO Farkı

POMEM ve PMYO birimlerinin her biri Emniyet Teşkilatına bağlı çalışır. Aralarında eğitim ve başvuru yapacakların adayların eğitim seviyesi dışında çok fark bulunmuyor. 

POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlükleri)’e başvuru yapacak adayların üniversitelerin lisans mezunu beklenir. PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulları), liseden mezun olmuş adaylar tarafından başvuru yapılabilir. PMYO ön başvuru sonuçlarına, 9 Ağustos tarihinden itibariyle adresinden ulaşılabilir. 

POMEM ve PMYO arasındaki bir diğer fark ise eğitim süresidir. PMYO okuyacak kişileri, iki senelik bir eğitim beklerken, POMEM eğitim süresi ise 4 (dört) aydır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar