Ana SayfaHaberler2021 Yılında Minimum Yapılması Gereken Zam Ne Kadar?

2021 Yılında Minimum Yapılması Gereken Zam Ne Kadar?

2021 yılı asgari ücretlerin belirlenmesinin ardından, memur ve emeklilerin maaşlarında gerçekleştirilecek olan değişiklik merak konusu haline gelmiştir. Bu süreçte memur zamlarının hesaplanmasında dikkat edilen hususlardan biri toplu sözleşmeler neticesinde meydana gelen enflasyon farklarının 6 aylık dilimler halinde hesaplanmasıdır. Bu hesaplamalar sonucunda gerçekleştirilen memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlar sabit oran olarak yansımasına rağmen farklı meslek dallarında bu oranlar değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat diğer yandan da toplu sözleşme süreci henüz netleşmiş bir durumda görünmemektedir. Peki 2021 yılında minimum yapılması gereken zam ne kadar olmalıdır? Bu sorunun cevabını bugünkü yazımızda detaylarıyla birlikte vermeye çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

2021 Maaş Zammı

Maaşlar üzerinde gerçekleştirilen zam uygulamaları genellikle yılsonu enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Toplu sözleşme zammı da yine bu süreçte etkili olan bir diğer faktör… Kasım ve Aralık aylarının enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından, maaşlara yapılacak olan zamlarla ilgili merak da bir hayli artmış durumda… Bu nedenle vatandaş, merakını giderebilmek için çıkacak olan haberi bekliyor. Peki 2021yılında maaşlara nasıl bir oranda zam yapılacak?

Özellikle Aralık ayı enflasyon oranlarına baktığımızda, 2020 yılında oranın yüzde 1,25 arttığını görmekteyiz. Yıllık olarak da bu oran yüzde 14,60 olarak görünmektedir. Bu oranlar göz önünde bulundurulduğunda memur maaşlarının yüzde 7,36 oranında bir zam ile değerlendirileceği tahminler arasında yer almaktadır. Emekliler içinse bu oran yüzde 8,36 şeklinde olacak. Zamlara yapılan bu artışla birlikte ek ödemelerde de belirli bir oranda artış meydana gelecek… Memurlar zam ile birlikte değerlendirilen yeni maaşlarını 15 Ocak itibariyle almaya başlamış durumda… SSK ve Bağ-Kur emeklileri de aynı şekilde sağlanmış olan zam ile birlikte yeni maaşlarını Ocak ayı itibariyle almaya başladılar.

2021 Maaş Zammı Ne Kadar Olmalı?

Yılsonu enflasyon oranları ve toplu sözleşme zammı göz önünde bulundurularak her sene belirlenmekte olan emekli ve memur maaşları, bu hesaplamaların ardından en makul oranlarda artış göstermektedir. Yapılan bu uygulamalar, meslek dallarına, medeni duruma, ailede bulunan kişi sayısına göre değişkenlik göstermektedir. İçinde bulunduğumuz süreç ve ekonominin de gidişatı göz önünde bulundurulduğunda maaşlara gerçekleştirilen zamların, bir ailenin refah düzeyi göz önünde bulundurularak, ve içinde bulunulan sürecin yaşam şartlarını etkileme durumu baz alınarak belirlenmesi gerekmektedir.

Okuyan çocuk, yeni doğmuş çocuk gibi etkenler, bir ailenin geçim seviyesini doğrudan etkilemekte ve belirlenen miktarlar, her zaman yeterli gelmemektedir. Bu nedenle bu faktörler göz önünde bulundurulmalı ve en makul oranlarla zam işlemleri uygulamaya geçirilmelidir. Yıl sonu enflasyon oranları göz önünde bulundurulduğunda ve içinde bulunduğumuz tarihi sürecin ekonomi üzerinde etkileri değerlendirildiğinde, memur ve emekli maaşları üzerinde uygulanmakta olan zam oranları,bir ailenin asgari geçim oranına paralel olması oldukça önemlidir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar