Ana SayfaMakalelerBaşarısızlık Korkusuna Sahip Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Başarısızlık Korkusuna Sahip Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Hayatımızın birçok alanında bir takım korkular yaşamaktayız. Hayatın getirdiği ve getireceği zorluklara karşı mücadele azmini ise bu korkulardan beslenerek edinmekteyiz. Korkularımız, hayata dair kaygılarımızı tetikleyen ve bizleri birçok konuda geri bırakan en temel duygularımızdır. Başarısızlık korkusu da özellikle okul ve iş hayatımızda çok fazla maruz kaldığımız, bu nedenle stresi yoğun bir şekilde yaşamamıza sebep olan korkularımızdan biridir. İş hayatında yaşadığımız endişe ve kaygılar, dahil olduğumuz herhangi bir işte başarısız olacakmışız hissi yaşatır. Bu his de birçok alanda elde edebileceğimiz başarılara ne yazık ki balta vurmaktadır. Bu nedenle kaygı, endişe ve korkularımızla başa çıkmanın yöntemlerini iyi bilmemiz gerekmektedir. Peki başarısızlık korkusuna sahip olduğumuzu nasıl anlarız? Bu soruya verilebilecek cevapları ve bu korkuyla mücadele yöntemlerini yazımızda aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

Başarısızlık Korkusunun Nedenleri

Yaşamımız boyunca birçok alanda kendimize bazı hedefler koyarız. Bu hedeflere ulaşabilmek ya da ulaşamamak durumu, kendimizle ilgili yapacağımız değerlendirmelerde referansımız olmakta bizleri ve olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu süreçte kendimize yönelttiğimiz her eleştiri daha sonra atacağımız adımlarda bizi kısıtlayan ve engelleyen bir niteliğe sahip olmaktadır. Bu da başarısızlık korkusunun, psikolojik olarak benliğimize yerleşmesine ve yaptığımız her işte başarısız olma endişesi yaşamamıza neden olmaktadır.

İş hayatında bu durum ne yazık ki kendini oldukça ağır bir şekilde hissettirmektedir. Küçüklüğümüzde yaşadığımız herhangi olumsuz bir durum, özgüvenimiz yıkan muameleler, bu psikolojik problemlerin beraberinde getirmekte olduğu odaklanma ve adaptasyon problemleri, iletişim eksiklikleri, korku ve endişeyle yeni bir oluşumun içine dahil olmaktan kaçınmak, risk alamamak, kendimizi geliştirmemize faydası olacak eylemlerden geri durmak gibi birçok etken, başarısızlık korkusuna sahip olmamıza neden olan etkenlerdir. Bu etkenlerden kendimizi sıyırmanın en önemli yolu ise bizi başarısızlığa götüren faktörleri tespit ederek, bunlardan kurtulmanın ve mücadele etmenin yöntemlerini araştırmak olacaktır.

Yaptığımız işlerin belirli bir programını çıkarmıyor olmamız, süreç içerisinde karşılaşacağımız zorluklara göğüs germiyor oluşumuz, risk almaktan kaçınmamız, yaptığımız iş ile ilgili yeterli araştırmayı yapmamamız, kendimizi bu yolda geliştirebileceğimiz aktivitelerden kaçınmamız, doğru bir hedef belirlemememiz, kişisel bakımımıza ve gelişimimize özen göstermememiz, yapacağımız her işte bir adım daha geride kalmamıza neden olacaktır. Bu nedenle öncelikle kendimizi tanımalı ve uygun hedefler belirlemeliyiz. Bu hedefler doğrultusunda yapacağımız işe dair kendimizi geliştirmemize katkıda bulunacak her türlü eylem ve aktiviteye dahil olmalıyız.

Yaşadığımız problemlerin bizi yürüdüğümüz yoldan geri döndürmesine, azmimizin yıkılmamasına izin vermemeliyiz. Yaşadığımız başarısızlıkların bir tecrübe olarak bizi daha da motive etmesini sağlamalıyız. Aksi takdirde bu gibi endişe ve kaygılar, daha çok başarısızlık yaşamamıza neden olabilir. Başarısızlık korkusu insanı pasifleştiren ve eyleme geçme durumunu ortadan kaldıran bir korkudur. Bu nedenle hedeflerimize ulaşmanın en önemli yolu öncelikle kaybetmekten korkmamak ve korkularımızın üstüne gitmektir.

Başarısızlık Korkusuna Sahip Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Başarısızlık korkusu, çevresel faktörlerden kaynaklı yaşanan bazı olumsuz durumların neticesi olarak insanın maruz kaldığı korkulardan biridir. Genellikle çevredekiler ne der endişesi ile yaşamakta olan bireylerin sıklıkla karşılaşmakta oldukları bu duygu, insanın başarabileceği çoğu işten kendini geri çekmesine ve kendini pasifize etmesine neden olmaktadır. Bu korkunun üstesinden gelmek, hayatın daha dolu dolu, daha bilinçli ve mutlu bir şekilde sürdürülmesine olanak sağlayacaktır. Bu nedenle korkularımızla baş edebilmenin yöntemlerini mutlaka araştırmalı ve hepsini birer yaşam felsefesi haline getirmeliyiz.

Yaptığınız her işte mükemmeliyetçi bir tutum sergiliyorsanız, işin oluşum aşamasında yaşadığınız her aksilikte kendinizi acımasızca eleştiriyorsanız, başarılı olamayacağınıza dair içinizde engelleyemediğiniz büyük bir endişeniz ve hissiniz varsa, işlerin yoğunluğundan şikayet edip, hepsini ertelemek istiyor ve kaçıyorsanız başarısızlık korkusuna sahip olduğunuzu söylememiz mümkündür. Tüm bunların yanı sıra yeni bir işe adım atarken tereddüt ediyor olmanız, iş fırsatlarını değerlendirmekten kaçınmanız, dış etkenlerden ve gelen eleştirilerden gereğinden fazla etkileniyor olmanız, geçmişte yaptığınız hatalarınız ile ilgili hala tasalanıyor olmanız, her işin sonucunun olumsuz olacağına dair endişe duymanız da başarısızlık korkusuna sahip olduğunuzun belirtileri arasında yer almaktadır.

Kendinizi hayalini kurduğunuz meslek ve işte ne kadar geliştirirseniz, ne kadar donanımlı ve bilgi sahibi olursanız hayata ve yaptığınız işe dair kaygılarınız o derece azalacaktır. Bilgisizlik ve tecrübesizlik, atılan her adımın yarım atılmasına neden olacaktır. Bu nedenle kendinizi geliştirebileceğiniz her türlü aktivite ve organizasyona mümkün olduğunca dahil olmaya çalışmalısınız. Bu süreçte çok sayıda başarısızlık örneğiyle karşılaşacaksınızdır. Yaşadığınız ve gözlemlediğiniz her türlü başarısızlık, sizi bir sonraki adımı atarken daha temkinli olmanız için etkili olacaktır.

Çevresel faktörlerin sizi başarıya giden yolda engellemesine izin vermeyin. Unutmayın ki her insanın hayata karşı duruşu ve tutumu birbirinden farklıdır. Çizdiğiniz yolda, kendi yöntemlerinizle, ne kadar tecrübe yaşamanız gerekiyorsa yaşayarak ilerleyecek ve düşe kalka pişerek olgunlaşacaksınız. Sizi ve başarılarınızı engellemeye çalışan her türlü faktörden sıyrılmanın vereceği mutlulukla, yapamayacağınız hiçbir iş ve elde edemeyeceğiniz hiçbir başarı yoktur. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar