Ana SayfaMakalelerBir İş Yerinde Çalışma Süresi Ne Kadar Olmalı?

Bir İş Yerinde Çalışma Süresi Ne Kadar Olmalı?

Hayalini kurmakta olduğumuz iş dünyasının kapıları açıldıktan sonra, dahil olduğumuz şirketlerin bünyesinde öğrendiğimiz her şey bizim için birer tecrübe niteliği taşımaktadır. Edinmiş olduğumuz bu tecrübeler, daha farklı firmalarla çalışmaya başladığımızda ise bir artı olacak ve kariyer hayatımızı adım adım inşa etmeye başlayacağız. Fakat bu tecrübeler, her geçen gün size yeni bir değer katacaksa ve kendinizi geliştirmenize katkıda bulunacaksa bir anlama gelecektir. Bu nedenle çalışmakta olduğunuz kurumlar bünyesinde kendinizi ne kadar geliştirebildiğinize, yaptığınız işten ne denli mutlu olduğunuza dikkat etmelisiniz. Bu sorulara verdiğiniz cevaplar yetersiz ise bulunduğunuz iş yerlerinden ayrılmanın vakti gelmiş demektir. Fakat iş değişikliği konusunda da fevri kararlar vermemeli, etraflıca düşünerek akıllı hamlelerde bulunmanız gerekmektedir. “Bir İş Yerinde Çalışma Süresi Ne Kadar Olmalı?” başlıklı bu yazımızda, çalıştığınız iş yerlerinde ne kadar süreyle bulunmanız, hangi durumlarda iş değişikliği yapmanız gerektiğini ifade etmeye çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

 Çalıştığınız İşten Memnun Musunuz?

Yıllarca hayalini kurduğunuz ve emek sarfederek elde ettiğiniz iş hayatının size kazandıracağı artıları göz önünde bulundurmanız, elde edeceğiniz başarıları da doğrudan etkileyecektir. Kendinizi geliştiremediğiniz, gitmekten keyif almadığınız bir iş yerinde çalışıyor olmak, sizi bulunduğunuz konumdan bir adım ileriye taşımayacaktır. Bu nedenle, çalıştığınız işten memnun olup olmadığınızı sorgulamanız, bu iş yerinde devam edip etmeyeceğinize yönelik size sinyal vermeye yetecektir. Bulunduğunuz pozisyondan başka bir pozisyona yükselmeniz, aldığınız primler, zamlar, takdir ve memnuniyetler, çalıştığınız işe olan bağlılığınızı artıracak ve size başarı kazandıracak faktörlerdir. Bu faktörlerin yer almadığı bir yerde çalışıyorsanız eğer iş değiştirme konusunda bir fikir edinme yolunda ilerlemeniz gerekmektedir.

Fakat iş değiştirme konusunda fevri kararlar almamanız çok daha yerinde ve doğru olacaktır. Çünkü bazı durumlarda sabır göstermeniz gerekebilir. Tolere edebileceğiniz durumlar söz konusu ise sıklıkla iş değiştirmemenizi tavsiye edebiliriz. Özellikle yeni mezunlar için sıklıkla iş değiştiriyor olmak, daha sonra edineceği tecrübeler için çok da iyi bir izlenim olmayacaktır. Bu nedenle girmiş olduğunuz iş yerlerinde kendinizi de çok fazla mağdur etmeyerek, bazı durumlara sabır gösterebilir ve daha uzun soluklu bir iş tecrübesi edinmeye çalışabilirsiniz. Bir iş yerinde uzun soluklu çalışmış olmanız, diğer firmalar için işe alım sürecinde sizi değerlendirirken referans olacaktır. Bu nedenle edindiğiniz tecrübelerin nitelikli ve kaliteli olmasına özen göstermeli ve aldığınız kararlarda iki kere düşünmeniz gerekmektedir.

Çalıştığınız Süreye Göre Konumunuzu Belirleyin

Bir iş yerinde bulunduğunuz süre, çalıştığınız pozisyonda yükselmenizi, farklı yetkinlikler elde etmenizi sağlayabilir. Bunun için belirli süreler bulunmaktadır. Örneğin 3 yıllık bir iş deneyimi, bulunduğunuz kurum içerisinde kendinizi ispatladığınız ve daha üst bir pozisyona yükselebilecek donanıma sahip olduğunuzu kanıtlayacak bir süredir. Bu zaman diliminde kendinizi kanıtlamış olmanın ve elde etmiş olduğunuz başarının bilinciyle enerjiniz üst seviyede olacaktır ve dahil olduğunuz her işte başarıya açık bir konumda ilerleyebilirsiniz.

Bu süreç 7. yıla ulaşmışsa eğer çalıştığınız firma sizin için yeni planlanmalar yapmaya ve bunu sözlü olarak da ifade etmeye başlamıştır. İyi bir pozisyona yükselmiş ya da yükselmeye hazır olduğunuz yedinci yılınızda, farklı bir firmayla çalışma fikri biraz daha uzak bir fikir haline gelecektir. Bu nedenle eforunuzu, bulunduğunuz firma için harcayacak ve bundan sonraki başarılarınızı bu firmanın ilerlemesi için elde edeceksiniz. Kendinizi kanıtlamış olduğunuz bu süre zarfında, yaptığınız her işte beklentiler daima yüksek tutulacaktır. Bu nedenle kendinizi geliştirmeye devam etmeli ve yeniliklere açık olmalısınız. Bulunduğunuz sektörde meydana gelen gelişmeleri takip ederek, yeni iş alanları oluşturma konusunda bir vizyon sahibi olmanız gerekmektedir. Böylelikle önünüze çıkan tüm engelleri aşabilir, başarılarınızı katlayarak kariyer hayatınızı inşa edebilirsiniz.

Çalışma süreciniz 13. yılda iken yükseldiğiniz pozisyon, elde ettiğiniz kazanç, firmanın size olan tutumu, memnuniyeti gibi durumlar bu süreden sonra başka bir firmaya açık olma ihtimalinizi düşürecektir. Siz memnun olduğunuz bu işte çalışmaya ve tecrübe kazandığınız bu sektörde ilerleme kaydetmeye devam etmek isteyeceksinizdir. Fakat bu durum tam tersi bir şekilde de ilerleyebilir. Örneğin, bulunduğunuz pozisyonda çalıştırılmaya devam ediliyor ve kazancınız da bu doğrultuda memnun etmiyorsa, 13 yıl sonra başka bir firmaya adapte olamam endişesi ile bir takım mecburiyetlerle bulunduğunuz firmada çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu da sizin kendinizi geliştirmenize engel olacak ve mutlu olmadığınız bir işte çalışmaya devam etme zorunluluğu hissetmenize neden olacaktır.

Bu gibi problemlerin yaşanmasını istemiyorsanız, dahil olduğunuz işte kendinizi geliştirebilme seviyenizi ve elde edebildiğiniz başarıları göz önünde bulundurarak hareket etmeniz çok daha doğru olacaktır. Bir işte uzun yıllar çalışmış olmak, iş değişikliği sırasında sizin açınızdan olumlu sonuçlar doğuracak olsa da mutlu olmadığınız ve ilerleyemediğiniz bir firmanın bünyesinde çalışıyor olmak, sizi bulunduğunuz konumdan da daha geriye atabilir. Mutluluğunuz ve başarınız, daima birincil koşulunuz olmalı ve bu doğrultuda daha kaliteli ve daha nitelikli bir kariyer hayatı inşa etmelisiniz. Böylelikle elde edemeyeceğiniz bir başarı söz konusu dahi olmayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar