Ana SayfaMakalelerEşit Ağırlık Nedir?

Eşit Ağırlık Nedir?

Lise öğrenimi sırasında hayatımıza giren bir kavram olan eşit ağırlık, sayısal ve sözel derslerinin ders saati olarak hemen hemen eşit alınmasına verilen terimdir. Eşit ağırlık seçmeyi düşünen veya eşit ağırlık okumaya sonradan karar vermiş biriyseniz yazımızın devamında aklınıza gelebilecek tüm soruların cevabını bulabilirsiniz. 

 

Eşit Ağırlık Olduğunu Nasıl Anlarsın?

 

Eşit ağırlık seçip seçmeme konusunda kendinizi kararsız hissediyorsanız öncelikli olarak lisede aldığınız notlara bakabilirsiniz. Notlar her zaman gerçeği tam yansıtamıyor olsa da ilgi alanlarınız ve kendinizi ileride görmek istediğiniz konum da eşit ağırlık olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olur. Türkçe- Matematik okuması gereken kişilerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

Edebiyatı sevenMatematiği en az Edebiyat kadar seven, Analitik düşünen,Araştırmayı seven,İletişimi kuvvetli,Hesaplamayı hızlı yapan, Hızlı öğrenen

 

Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri Nelerdir?

Eşit ağırlık bölümü Matematik dersinin analitik yanını ve Türkçe, Edebiyat gibi sözel dalların iletişim yanını aynı anda bulunduran öğrencilere eğitim verilen lise bölümüdür. Bu yüzden eşit ağırlık okumayı düşünen öğrencilerin seçecekleri meslekler de bu doğrultuda olur. TM bölümleri en iyi sıralama yapan öğrencileri kabul ederek okumak istedikleri meslekte hem teorik hem de uygulamalı dersler ile eğitir. 

En popüler eşit ağırlık bölümleri arasından Hukuk, Psikoloji ve Rehberlik Danışmanı,  Psikoloji, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi gibi bölümler yer alır. 

Eşit ağırlık bölümünden hangi meslekler bana uygunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz:

 

Sınıf ÖğretmenliğiFelsefe Grubu ÖğretmenliğiBeden Eğitimi ÖğretmenliğiAile DanışmanıArkeologAntropologAvrupa Birliği Proje UzmanıAyakkabı TasarımcısıBankacıBankacılık ve Sigortacılık / Bankacılık ve FinansBilim Tarihi UzmanıÇocuk Gelişim UzmanıBilgi ve Belge Yönetimi UzmanıEkonomistEkonometrisiEkonomi ve Finans UzmanıEnerji YöneticisiGrafik TasarımcıGayrimenkul Geliştirme ve YönetimiGirişimciGümrük İşletme MemuruHavacılık Yönetimiİnsan Kaynakları Yönetimiİşletme YönetimiİşletmeKamu Yönetimi UzmanıKonaklama İşletmeciliğiTeknik ÖğretmenlikSevkiyat MüdürlüğüArşiv UzmanlığıAğır Vasıta ŞoförlüğüYönetim Bilimleri ProgramıYönetim Bilişim SistemleriBackOffice MüdürlüğüYerel YönetimlerYiyecek ve İçecek İşletmeciliğiPsikologAvukatSavcıHakimİç MimarPsikolojik Danışman ve Rehberlik UzmanıPsikolojik Danışman ve Rehberlik ÖğretmeniMuhasebeciMüzecilikOtel YöneticiliğiOrganik Tarım İşletmeciliğiPazarlamaSosyologTekstil TasarımcısıTürk İslam ArkeoloğuUluslararası FinansUluslararası Finans ve BankacılıkUluslararası İlişkilerUluslararası GirişimcilikUluslararası İşletme YönetimiUluslararası İşletmecilikUluslararası İşletmecilik ve TicaretUluslararası Lojistik YönetimiUluslararası Lojistik ve TaşımacılıkUluslararası TicaretUluslararası Ticaret ve İşletmecilikUluslararası Ticaret ve Lojistik YönetimiUluslararası Ticaret ve FinansUluslararası Ticaret ve LojistikUluslararası İlişkiler Uzmanı

 

Eşit Ağırlık Puanı Nasıl Hesaplanır?

 

Eşit ağırlık olarak üniversite sınava girmiş kişiler yoğunluklu olarak Türkçe ve Matematik neti veya puanı almış olması gerekir. Bu puanlar eşit düzeyde öğrencilerin puanını etkilerken, Türkiye’nin Matematik ortalamasından kaynaklı matematik yoğunlukta doğrusu olan TM öğrencilerinin sıralaması daha iyi gelebilir. İlk sınavda aldıkları puanın ardından Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler derslerinden yeterli puanı alması gerekir. 

 

Eşit Ağırlık Okumanın Avantajları

 

Eşit Ağırlık okumanın birçok avantajı olabilir. Tabii burada avantaj olarak belirttiğimiz kriterler başka birisi için dezavantaj olabilir. Genel anlamda eşit ağırlık okumanın avantajları şu şekildedir:

 

Eşit ağırlık mesleklerinin en önemli avantajı bölüm sayısının diğerlerine oranla fazla olmasıdır. Bu da seçim yapacak kişinin önünde birçok iş fırsatı çıkmasına sebep olur. İstihdam oranı en yüksek olan alan eşit ağırlık bölümleridir.Eşit ağırlık meslekleri Matematik hem de Türkçe derslerinden yüksek sıralama yapmış kişilerdir. Bu yüzden de Matematik konularından birini anlamadığınız da sözel konularından birine yönelebilir ve puanın da artış sağlayarak en iyi üniversitelerden birine girebilir. Eşit ağırlık mesleklerinden birine yönelen biri tek bir alanda sabit kalamaz. Hem sayısal hem de sosyal bilimlerdeki becerilerini aynı anda sergileyebilecekleri mesleklere yönelirler. Atam oranı diğer bölümlere oranla daha yüksektir. Bu yüzden kamuya ait kurumlarda da kolaylıkla iş bulabilir.

 

Eşit Ağırlık Okumanın Dezavantajları

Eşit ağırlık alanını istihdam oranı en yüksek olan bölüm olsa da maddi anlamda getirisi en az olan meslekleri bulundurur. Bu yüzden de çoğu zaman hakkettiğiniz maaşı almadığınızı düşünebilirsiniz yine de alanızda uzmanlaşmak maaşınızı artırabilirsiniz. 

Eşit ağırlık çok fazla bölüme ev sahipliği yapsa da aynı oranda da çok fazla mezuna sahiptir. Mezun sayısının fazla olması istihdam oranında azalmaya neden olur.

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar