Ana SayfaMakalelerMülakata Gitmeden Önce Bu Yazıya Göz Atın

Mülakata Gitmeden Önce Bu Yazıya Göz Atın

Mülakatlar, iş bulma sürecinin belki de en gergin aşamalarından biridir. Özellikle de ilk mülakat, bizi oldukça stresli, gergin ve endişeli bir hale koyabilir. Bunun en büyük nedeni, kendimizi o işe ya kabul ettiremezsek düşüncesidir. Oysa sorun da daha mülakata gitmeden olumsuz bir sonuç olacakmışçasına kesin bir yargıya varmamızdır. Buradan yola çıkarak ilk vurgulamak istediğimiz şey, ilk atılacak adımın öncelikle rahatlıktan ve kendine güvenden geçtiğidir. Mülakata çıkmadan önce kendinizi en az oranda ne kadar çok olumsuzlukla doldurursanız, o kadar rahat ve stressiz olursunuz. Bu nedenle görüşmeye gitmeden önce kendinizi pozitif ve sakin tutun ve mülakata gitmeden önce bu yazıya göz atın.

Şimdi size, mülakata gitmeden önceki hazırlıklarınız ve mülakat esnasında nasıl davranacağınıza yönelik bazı öneriler sunmak istiyoruz:

Mülakata gitmeden önce bu yazıya göz atın

İlk adımı yukarıda anlattık. Birinci kural sakinlik.

İkinci kural ise görüşmeye gideceğiniz firma ile ilgili detaylı araştırma yapmak. Mülakat esnasında size nereden nasıl bir soru geleceğini bilemezsiniz. Hazırlıklı olmakta yarar var.

Sonrasında, iş başvurusunda bulunduğunuz pozisyon ile ilgili kendi yeterliliklerinizi gözden geçirmek. Size sunulan iş tanımında eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız bu anlamda birkaç alıştırma yapabilirsiniz.

Kendinize aşırı güvenmekten kaçının. Hiçbir işi çocuk oyuncağı görmeyin. Her işin kendine yönelik sorumlulukları ve sizden beklentileri vardır. Bunların gerçekten karşılığını verebileceğinizden emin olmak için kendinizi ölçün.

Aşırı gösterişli/ aşırı basit kıyafetlerden çekinin. İlk izlenimin ne derece önemli olduğu her zaman aklınızın bir ucunda olmalı. İçeriye ilk girdiğiniz andan çıktığınız ana kadar sizinle görüşmeyi yapacak kişinin bakışları sürekli üzerinizde ise bu bir rahatsızlık belirtisidir. Aşırı açık giyinmekten, tersine bakımsız görünmekten de kaçınarak, sade biçimde de zarif temiz ve bakımlı görünebilirsiniz.

Genel geçer mülakatlarda sorulabilecek soruları araştırarak bu soruların size sorulması ihtimaline karşı nasıl cevaplar verebileceğiniz konusunda alıştırma yapın.

Mülakata, uykusunu almış, dinlenmiş, zinde ve sakin bir kişi olarak hazırlıklı gidin. Ve her zaman görüşme saatinden 15 dakika öncesinde görüşmenin yapılacağı alanda olun. Eğer mülakata katılamayacaksanız, bunu bir gün öncesinden makul bir neden ile bildirerek, kendilerinden başka bir tarih isteyin.

Mülakat Esnasında Nasıl Davranılmalı

Yukarıdaki önerileri ciddiye alıp gerekli hazırlıklarını yapanlar için bu aşamada başarılı bir sonuç elde etmenin yüzde 50’lik oranını cebinize koydunuz diyebiliriz. Gelelim diğer yüzde 50’lik kısma;

Mülakata giriş yaparken sizinle görüşecek olan yetkiliye gülümseyerek selam vermeli, eğer size elini uzatıyorsa utangaç olarak değil, kendinden emin, kararlı ve dik bir duruşla elini sıkarak size gösterilen yere oturmalısınız.

Oturuşunuz ve duruşunuz da ilk izlenim için son derece önemli, kambur sıkılgan değil, dik ve zinde bir şekilde durmalısınız.

Karşınızdaki kişi ile göz teması kurmak da önemlidir. Ancak bu gözlerinizi sürekli o kişiye dikmek anlamına gelmiyor. Ancak özellikle de size soru sorulduğunda yanıtlarınızı göz teması kurarak vermek etkili olacaktır. Sizinle konuşan kişiye bakmak yerine etrafı izlemek, özgüven eksikliği, sıkılganlık ve memnuniyetsizlik göstergesidir.

California Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Mülakatta karşı tarafı etkileyen etkenler %7 o an kullanılan cümlelere, %38 sesinizin tonlamasına ve %55 sözsüz iletişime dayanmaktadır. Sözsüz iletişimin yani beden dilinizin ne derece önemli olduğu böylece ispatlanmış oldu.

Size sorulması en çok muhtemel olan soru kendinizi x yıl sonra burada nerede görüyorsunuz sorusudur. Bu soru aslında hepimizin korktuğu bir sorudur. Ve mülakatın da ana sorusudur. Burada dikkat edeceğiniz şey, firmanın iş tanımında sizden beklentilerini göz önünde tutarak, soruyu “ x yıl içerisinde firmadaki bu görevlerimi x şekillerde yerine getirerek, x kademesine terfi almaktır” şeklinde yanıtlayabilirsiniz.

Size sorulan sorulara aynı kararlılık ve sakinlikle yanıt verin. Kendinizden emin olarak karşınızdakinin sözünü kesmeden, birkaç saniye bekleyerek biraz düşünerek yanıtlayın. Düşünülmeden verilen yanıtlar büyük potlar kırılmasına neden olabilir.

Ve son olarak, fevri çıkışlardan, mülakatlarda siyasi fikir beyan etmekten, kendinizi eleştirmekten kaçının.

Konuya benzer iş ilanları

Sekreter iş ilanları
Hizmetli iş ilanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar