Ana SayfaMakalelerSwot Analizi Nedir?

Swot Analizi Nedir?

SWOT İngilizce strengths, weaknesses, opportunities ve threats kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur. Her harf analizi yapılması gereken konu veya kişinin dört yanını özetler. Güçlü yönler için S, zayıf yönler için W, olası fırsatlar için O ve oluşabilecek tehditler/ dezavantajlar için ise T harfi kullanılır. SWOT analizi, mevcut ve gelecekte alınacak kararların daha doğru ve birey veya şirketin en yüksek düzeyde kar ederek hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaya çalışır. 

SWOT Analizi Neden Yapılır?

SWOT, dört farklı yönden ( güçlü yanlar, zayıf yönler, tehditler, fırsatlar) sorun veya genel olarak şirketin, mevcut sorunları veya gelecekte oluşabilecek sorunların ön görebilmesi adına yapılan analiz çeşididir. SWOT analizi, genellikle şirketlerin gelecekteki konumu veya mevcut sorunlarını daha rahat görebilmesi adına yapılır. Böylelikle şirketler herhangi bir oluşabilecek soruna karşı önceden önlem almış olurlar. 

SWOT Analizinin Faydaları

SWOT analizi, bir şirketin sahip olduğu her önemli veya önemsiz sorunu çözemezse de stratejik karara vermeyi kolaştırır. SWOT analizin birkaç faydası yazımızın devamında verilmiştir. 

Bir SWOT analizi, karmaşık sorunları daha basit ve anlaşılır hale getirmeye yardımcı olan bir yöntemdir. Karmaşık bir karar verirken analiz edilecek çok fazla veri ve dikkat edilmesi birçok konu olabilir. Genel olarak tüm fikirleri parçalara ayırıp maddelerle önem sırasına konulduğunda yapılması gerekenler daha ön planda olur. Böylelikle ekip veya kişiler doğru yönetilerek verimin maksimum seviyeye yakın olması sağlanır. Aynı zamanda büyük sorunları bile küçük sorunlar haline gelmesine yardımcı olur. 

SWOT analizi, farklı konularda da şirketinizi analiz etmeniz gerektiğini göz önünde bulundurur. Genellikle bir firma karar verirken sadece iç faktörleri göz önünde bulundurur. İç faktörler daha kolay ve hızlı çözümlendiği için dış faktöre bağlı olabilecek sorunlar çoğunlukla göz ardı edilir. SWOT analizi ile mevcut potansiyel durumunuzun yanı sıra dış faktörlerden oluşabilecek sorunları da analiz etmiş olursunuz. 

SWOT analizi sadece maliye, insan kaynakları veya tek bir konu/ sorun üzerinde durmaz. Hemen hemen aklınıza gelebilecek en büyüğünden en küçüğüne kadar sorunların analizinde kullanılabilir. Diğer analizlerden farklı olarak, marka değişiklikleri, alanında büyümeyi veya bir satın alma işlemi sonucunda oluşabilecek kar veya riskleri görmenize yardımcı olur. 

Bir SWOT analizi, farklı veri kaynaklarından yararlanır. Bir şirket muhtemelen güçlü ve zayıf yönler için dahili bilgileri kullanacaktır. Şirketin ayrıca fırsatlar ve tehditler için geniş pazarlar, rakipler veya makroekonomik güçlerle ilgili dış bilgileri toplaması gerekir. Tek bir kaynak yerine SWOT ile birkaç kaynağın ortalamasını alarak gerçeğe en yakın sonucu alırsınız. 

SWOT analizi, aşırı maliyet gerektirmez. Bazı raporların diğerlerine oranla teknik gereksinimi daha azdır. 

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT analizi, ismini oluşturan dört maddenin ayrı olarak raporlarlanması ile yapılır. Bu raporlama öncesi birkaç bilinmesi gereken ön hazırlık süreci vardır. Genel olarak, bir SWOT analizi aşağıdaki adımları içerir.

Hedefinizi Belirleyin

Bir SWOT analizi kapsamlı olabilir, ancak analiz doğrudan bir amaca yönelikse daha fazla değer üretilecektir. Örneğin, bir SWOT analizinin amacı, yalnızca yeni bir ürün satışının yüksek kar getirip getirmeyeceğini kapsayabilir.  

Kaynakları Toplayın

Her SWOT analizi aynı şirkete yapılsa bile farklılık gösterebilir. Bu yüzden bir analizde kalmış bilgilerin depolanması ve farklı kaynaklara ihtiyaç duyulabilir. Bu adında yapılması gereken ana şey analizi yapılacak maddenin dış kaynaklarının güvenirliğinin ölçülmesidir.  

Fikirlerin Toplanması

SWOT analizinin dört bileşeninin her biri için analizden etkilenecek kişi veya departmanlar tarafından fikir üretilmesi talep edilir. Böylelikle olası değişikler hakkında farklı iş kollarından veya kişilerden görüş alınır. Bu da analizin daha kalıcı ve sağlam olmasına yardımcı olur.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar