Üniversite hayatına başlamadan önce öğrencileri tarafından kullanılan birçok terim, lise çağındaki öğrencilerin oldukça dikkatini çeker. Özellikle üniversite birinci sınıf (1. sınıf) öğrenciler hem üniversitedeki öğretim görevlilerin kullandığı terimleri hem de bir üst sınıfındaki insanların kullandığı terimleri anlamak da zorluk çekebilir. Bu yazımızda size üniversite hayatınızda duyabileceğiniz çoğu kelimeyi ve terimi açıklıyor olacağız.
Çift anadal, üniversitede hali hazırda bir lisans programına başvuru yapmış öğrencilerin başvuru yapabileceği ikinci üniversitedir. Çift anadala başvuru yapabilmek için gerekli şartlar vardır bunlar;
Çift anadalı başarıyla bitirip mezun olan kişiler üniversitelerinden mesleki yeterliliklerin belli eden bir diploma alır. Böylelikle iki üniversite mezunu olur.
Yandal, çift anadal ile oldukça karışan bir öğretim programıdır. İkisi arasında benzerlikler olsa da farklılıklar oldukça fazladır. Yandal ve çift anadal arasındaki farklar;
Yandal yapmayı düşünen öğrenciler, kayıtlı oldukları lisans programının 3. ve 5. dönemlerinde ders seçiminden sonra veya önce başvuru yapabilirler. Başvuru süresi üniversiteler tarafından hazırlanan akademik takvimlerde genellikle yazar.
Çan eğrisi belki de en çok duyulan üniversitede kullanılan terimdir. Bu terim üniversite sınavlarından alınacak puanların karşılığının hangi not veya harf ile belirleneceğini gösterir. Standart notlandırma sisteminde 90-100 arası AA notuna denk gelirken, sınıf ortalamasının çok üstünde bir not alındığında AA notunu daha az bir puanla alabilirsiniz. Örneğin bir sınavda bütün sınıf düşük aldı ve ortalaması 50 ise ve biri 70+ aldıysa normalde CC veya CB gelecek notu AA veya BA gelebilir.
Dikey geçiş, genellikle istedikleri üniversitelere puanları yeterli olmayan ve iki yıllık bir ön lisans programına kayıt olmuş öğrenciler tarafından kullanılır. Dikey geçiş sınavına girmiş öğrenciler iki yıllık ön lisans programlarını lisans programına tamamlayabilir. Bunun için sınavdan yeterli puanı almış, üniversitelere başvuru yapmış olması yeterli olacaktır.
Üniversite sınavında her zaman istenilen puan alınamayabilir. Bu durumlarda kişiler hedefledikleri bölümü kazansa da daha iyi bir üniversitede eğitim almak isteyebilir. Bundan dolayı yatay geçiş başvurularını takip etmeleri gerekmektedir. Yatay geçiş programı, üniversiteler arasında geçiş yapılan program türüdür. Genellikle üniversitelerin 2. döneminden sonra yatay geçiş başvuruları açılır. Tercih sonuçları o alana başvuru yapan kişilerin puanına göre kabul edilip edilmeyeceği söylenir.
GANO, genel akademik not ortalaması anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı üzerine üniversite öğrencilerin genel puanını hesaplamak için kullanılır.
YANO, yarıyıl akademik not ortalamasının kısaltılmış halidir. YANO puanı öğrencinin dönem sonu ortalamasını gösterir.
Vize, üniversitede öğrencilerin dönem içerisindeki performansını ölçmek adına genellikle dönemlik en az bir kere yapılan sınavdır. Alınan derse göre uygulamalı veya uygulamasız olabilir.
Final, üniversitede öğrencilerin dönem sonu girdikleri genellikle iki hafta süren sınava verilen isimdir. Final sınavları genellikle notun çoğunluğunun oluşmasına yardımcı olur.
Bütünleme sınavı, final sınavından veya vize sınavından yeterli puanı alamayarak dersten kalacak olan öğrencilerin girmesi için yapılan sınavdır. Bütünleme, her üniversitede bulunmaz.
Bütünleme sınavı olmayan üniversitelerin yaz dönemi genellikle 7 haftalık bir eğitim programı hazırlayarak öğrencilerin başarısız oldukları dersleri tekrar almasına olanak sağlayan sistemdir. Her üniversitede yaz okulu bulunmayabilir ve aynı zamanda farklı üniversitelerden yaz okulu alarak kendi bölüm dersinizi genellikle geçebilirsiniz.
Her üniversite öğrenci her dersten başarılı olmayabilir. Başarısız olduğunuzu dersleri ders seçimi yaparken seçerek alttan ders almış olursunuz.
Üniversitelerde 3.00/4.00 üstü ortalamaya sahipseniz üst döneminizden ders alabilirsiniz. Böylelikle bir yıla kadar bölümü erken bitirme imkanınız olur.