Ana SayfaMakalelerÜniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Lise eğitiminiz ve alıştığınız okul hayatı geride kalırken yepyeni bir dönem olan üniversite dönemine geçiş yapmak daha önce deneyimlemediğiniz bir durum olduğu için üzerinize kaygı ve stres yüklenmesine sebep olabilir. Peki endişelerinizin ne kadar yersiz olduğunu söylesek ne düşünürdünüz?

Konu ne olursa olsun yeni bir şeye başlamak herkes için az da olsa heyecan vericidir. Dolayısıyla şu anda oldukça heyecan dolu ve kaygılı olmanız çok normal, işe bu duyguların normalliğini kabul ederek başlayalım. Emin olun ki sizin gibi üniversiteye başlayacak olan herkes bir noktada aynı heyecanı yaşıyor. Peki üniversiteye başlamadan önce bizi olumsuz etkileyen kaygılardan nasıl kurtulabilir veya azaltabiliriz gelin buna detaylıca değinelim!

Kendinizi Mental Olarak Yeniliğe Hazırlayın

Öncelikle en önemli konumuz psikoloji. Artık yepyeni bir hayata başlıyorsunuz ve unutmayın ki üniversite, birey olma sürecinize atacağınız ilk adım olacak. Her işinizi kendiniz halletmeye başlayacak ve çoğu zorlukla kendiniz mücadele etmek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle kendinize sürekli artık yeni bir döneme giriş yaptığınızı ve birçok alışkanlığın eskide kaldığını hatırlatmaya çalışın. Bu yeni dönemde kendinizin farkında olacak ve her şeyi kendi başınıza halledebilmenin güveniyle hareket edeceksiniz ve inanın bu duygunun yanında, yaşadığınız stres ve kaygı hiçbir şey!

Kaygıya sebep olan en büyük etkenlerden bir tanesi genel olarak bilinmezliklerdir. Okula girdiğimde sınıfımı nasıl bulacağım, nasıl arkadaş edineceğim, notlandırma sistemi nasıl, hocalarla anlaşabilecek miyim gibi soruların cevapsız kalması stresinizin en büyük kaynağı. İşte tam da bu noktada kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için üniversite hayatına dair oldukça önemli ve ışık olacak bilgiler aktaracağız, hadi hep beraber inceleyelim!

Fakültenizi Önceden Ziyaret Edin

Lisede alıştığınız gibi bir düzene sahip olmayan üniversiteler oldukça büyük kampüslere sahip olabilir. Kampüsü çok büyük olmayan bir üniversiteye gitseniz dahi fakültenizi önceden görüp dolaşmak hem heyecanınızı azaltacak hem de ilk günkü stresinizi engelleyecektir. Fakültenizi önceden ziyaret ederek ilk günün sosyal kaygılarından da kurtulup kendinizden emin bir şekilde sınıfınıza girip derslere başlamaya hazırlanırsınız.

İlk derse girdiğinizde süreç mutlaka tanışma faslı ile geçer, fakat lisedeki gibi annen baban ne iş yapıyor tarzındaki soruları unutun. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere üniversitede tamamen bir birey olduğunuzu hissedeceksiniz ve dolayısıyla sorulan sorular tamamen size yönelik olacak. Neden bu bölümü seçtin, hangi okuldan geldin ve benzeri sorular soran hocalarınız sizinle ilgili ufak bilgiler edinmek isterken bazı hocalar da hiç soru sormayabilir, bunu garipsemeyin. Hocalarınızın dersi işleyiş biçimine göre değişkenlik göstererek bazı hocalar ilk günden ders işlerken bazı hocalar ders işlemeyebilir. Bunlara ek olarak üniversitenin de sınav zamanları harici oldukça rahat bir yer olduğunu bilmelisiniz. Devam zorunluğunu göz önünde bulundurarak istediğiniz zaman dersten çıkabilirsiniz, her şey tamamen sizin isteğinize bağlı. Fakat bunun geri dönüşünün dersler konusunda sorun çıkarabileceği ihtimalini de bilerek hareket etmelisiniz.

Arkadaş Gruplarına Dikkat!

Üniversiteye çok büyük sosyal yaşam hayalleriyle gidiyor olabilirsiniz, fakat işler her zaman da o şekilde ilerlemeyecek. İlk ders gününüzde kendinizi kalabalık bir arkadaş grubunun içinde bulsanız da, içlerinden mutlaka 1 veya 2 tanesiyle daha yakın olacaksınız. Herkes tarafından bilinen bir üniversite kuralı olarak geçen bu durum genellikle ilk gün oluşan kalabalık arkadaş grubunun kısa vadede dağılması şeklinde sonuçlanır. Bu nedenle kendinizi herkesle arkadaş olabilmek için baskı altında hissetmemelisiniz. Öz güvenli bir şekilde ilerlediğinizde emin olun çevrenizde de kendiniz gibi insanlar görmeye başlayacaksınız. Siz hiçbir çaba göstermeseniz de zamanla arkadaş çevreniz gelişecektir.

Yeni Sınav ve Not Sistemine Hazırlıklı Olun

Üniversitedeki sınav sistemi isim olarak farklılık gösterse de lisedeki sınav sistemiyle bir noktada benzerlik gösterir. Vize, final, bütünleme ve quizler olarak 4 gruba ayrılan üniversite sınav sistemi sabittir fakat her okulda farklı bir işleyişle devam eder. Vize dönemi, ilk sınavlarınızdır ve ortalamanızı %40 oranında etkiler, daha sonra yine hocanızın işleyiş biçimine bağlı olarak 2 veya 3 tane quiz olursunuz. Quizleri küçük değerlendirme sınavları olarak düşünebilirsiniz. Hemen ardından gelen final sınavları ise en önemlisidir, ortalamanızı %60 oranında etkiler. Bu üç dönem bittikten sonra notunuza göre bütünleme sınavlarına girebilir ve ortalamanızı yükseltebilirsiniz. Bütünleme sınavından aldığınız not final sınavında aldığınız notun yerine geçmektedir.

Üniversite notlandırma sistemi ise öğrencilerin kafasını en fazla karıştıran sistemlerden bir tanesidir. Harf notuyla ilerlenen sistemde AA, AB, BA, BB, BC, CB, CC, CD, DC, FD, FF olmak üzere 11 adet not çeşidi vardır ve bu notlar geçer notlar, koşullu geçmenize sebep olan notlar ve dersten kalmanıza sebep olan notlar olarak uç gruba ayrılır. Buna göre:

·       AA, AB, BA, BB, BC, CB ve CC geçer not

·       CD, DC, DD koşullu geçer not

·       FD, FF geçersiz not şeklindedir.

Koşullu geçmenin anlamı ise şudur: eğer bir dersten koşullu not aldıysanız ortalamanız devreye girer, ortalamanızın yeterli olduğu koşullarda bu dersleri bir sonraki yıl tekrar almak zorunda kalmazsınız fakat ortalamanız yetersizse koşullu geçer harf notuna sahip olduğunuz dersleri bir sonraki yıl tekrar almak durumunda kalırsınız. FD ve FF harf notuna sahipseniz bu derslerden geçmek için de mutlaka bütünleme sınavlarına girmelisiniz.

Şehir Dışında Üniversite Kazananlara Tavsiyeler

Üniversiteyi şehir dışında okumak birçok gencin hayallerini süsleyen bir durum olsa da böyle bir koşulda birçok şeyle aynı anda ilgilenmeyi göze alabilmelisiniz. Özellikle maddi anlamda büyük zorluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz çünkü maddi açıdan ailenizin desteğine sahip de olsanız uzun vadede hem okulu hem de evi aynı anda idare edemeyebilirsiniz. Bundan yola çıkarak planlamalarınızı en iyi şekilde yapmalı ve planlarınız doğrultusunda ilerlemelisiniz.

Öncelik Olarak Yurtta Konaklayın

Şehir dışı işin ilk başta en iyi seçenek yurtlardır. Yeni okul hayatınıza alışana kadar yurtta kalmayı tercih ederek birçok yükten kurtulmuş olursunuz. Yeni hayatınızda bir düzen oturtana kadar yurt konaklamasını tercih ettikten sonra isterseniz ayrı bir eve çıkabilirsiniz.

Her Zaman Kendinizi Geliştirmeye Odaklanın

Yukarıda verdiğimiz tüm bilgilerden en önemlisinin her zaman kendinizi geliştirmek olduğunu üniversite maceranızın sonlarına doğru anlayacaksınız. Hayatınızı şekillendirecek en önemli anahtar olan üniversite hayatını gerektiği zaman eğlenerek gerektiği zaman derslerinizle ilgilenmekle geçirmelisiniz. Sosyal hayatınızla eğitim hayatınızı dengeli bir şekilde yürütmediğiniz taktirde üniversitenin son yılında veya bir şekilde mezun olduktan sonra geriye baktığınızda dolu dolu geçtiğini zannettiğiniz zamanların boş geçen 4 yıla dönüştüğünü görebilirsiniz. Unutmayın ki zamanınız en değerli hazinenizdir, bu hazineyi iyi bir şekilde korumak da her zaman sizin elinizde! Üniversitenin sınırsız imkanından yararlanıp kendinizi geliştirebildiğiniz kadar geliştirin, emin olun bu çabaların sonucu bir gün en iyi şekilde size geri dönecektir.

SIK SORULAN SORULAR

Üniversitede Devam Zorunluluğu Var Mı?

Genel olarak baktığımızda evet, fakat bu sistem okuldan okula göre de nadiren değişkenlik gösterebilmektedir. Buna ek olarak eğer bir dersten kaldıysanız, bir sonraki sene o dersin devam zorunluluğundan muafsınız demektir. Fakat aynı dersten yine kalmamak adına dikkatli davranmanızda fayda var.

Ders Saatleri Ne Kadar?

Üniversitede ders saatleri genelde standart olarak 45 dakika olsa da bu durum da hocalarınızın dersi işleyiş biçimine göre değişmektedir. İsteyen hocalar ders süresini daha kısa da tutabilir. Kimi zaman da blok dersler işlenir ve dolayısıyla iki ders üst üste işlendiğinden hocalarınızın belirlediği kısa molalar verilir.

Bir Dersi İki Yıl Üst Üste Geçemediğimde Ne Olur?

Bir dersten iki yıl üst üste kaldığınızda eğer mevcutta okumanız gereken bir yılınız daha kaldıysa, kaldığınız ders bir sonraki döneme kalacağından, kendi döneminizin derslerini alamayabilirsiniz. Kredi sistemine göre ilerlendiğinden dolayı sınırlı kredide ders alabilmektesiniz. Genel bağlamda bir dersten üst üste kalmanın bu durumlardan başka bir sakıncası bulunmaz.

Üniversitede Kitap Dağıtılıyor Mu?

Üniversitede lisedeki gibi kitaplar dağıtılmıyor fakat derslerinizin hocaları, kendilerinin belirlediği bazı kitapları almanızı isteyebilir. Bu kitapları edinmek veya edinmemek de tamamen sizlerin tercihine kalmış bir durumdur.

Artık çoğu bilgiyi edindiğinize göre yeni bir hayata başlama vakti, elinize geçen fırsatları en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını bularak eğitim hayatınızın iyi bir kariyere dönüşmesi için harekete geçebilir, bununla birlikte geriye dönüp baktığınızda heyecan, mutluluk ve gurur dolu bir üniversite hayatı anısını yaşamınıza kazandırabilirsiniz…

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar