Aktüer Kimdir?
Aktüer, bir olayın ihtimalini ve mali sonuçlarını değerlendirmek için çalışmalar düzenleyen kişidir. Bu değerlendirmeleri yaparken, matematiksel becerileri ve istatistiksel teknikleri kullanmaktadır. Bu teknikler ile beraber değerlendirmeler yapan kişilere aktüer unvanı verilmektedir.
Aktüer Görevleri Nelerdir?
Bir olayın ihtimalini ve mali sonuçlarını değerlendirmeye alan kişilere aktüer unvanı verilir. Değerlendirme yaparken matematiksel becerilerden ve istatistiksel tekniklerden faydalanır. Aktüerlerin birçok görevi bulunmaktadır.
Aktüer görevlerini şöyle sıralamak mümkündür;
- Ticaret sırasında yüksek risklerin alınmaması adına risk takibi yapmak.
- Alım satım pozisyonlarında meydana gelebilecek riskleri analiz etmek.
- Matematiksel ve istatistiksel modeller meydana getirmek.
- Sunumlar, değerlendirmeler ve aylık olarak raporlar hazırlamak.
- Birçok müşteri ile beraber iletişim halinde olmak.
- Bilişim uzmanları ile ortaklaşa çalışmalar gerçekleştirmek.
Kimler Aktüere Başvurabilir?
Aktüer unvanına sahip olan kişilerin birçok görevi bulunmaktadır. Bu görevleri düzgün bir şekilde yerine getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca aktüel olabilmek için belli birkaç kriter söz konusudur.
Şu kriterlere sahip olan kişiler aktüerliğe başvuruda bulunabilir;
- Aktüerya Bilimleri bölümünden mezun olan kişiler.
- 2 senelik aktüerya bölümlerinden mezun olan kişiler.
- Aktüerlik sınavında başarılı olan kişiler.
- Daha önceleri ceza almamış ve hapis yatmamış olan kişiler.
- Kendi iş yerinde iflas etmemiş olan kişiler.
Aktüer Eğitimi
- Aktüer eğitimi üniversitelerde verilmektedir. Üniversite sınavı ile beraber aktüerlik bölümlerine yerleşmek son derece mümkündür. Aktüerlik bölümleri 2 senelik ve 4 senelik olmaktadır. Bazı üniversitelerde 5 yıla kadar eğitimler verilmektedir. 4 senelik aktüerlik bölümü okuyan kişilerin avantajı daha yüksektir. Bölümler içerisinde birçok aktüerlik dersleri verilmektedir. Kişiler bu derslere tabi olmak zorundadır. Bu derslerden başarılı olan öğrenciler, aktüer olabilirler. Okuldan mezun olduktan sonra aktüerlik sınavlarına katılırlar. Sınavdan geçen adaylar aktüer unvanına sahip olurlar.