Boya Teknikeri Kimdir?
Boya teknikeri, boyaların çalışanlara gitmesine kadarki sürede boyanın her türlü aşamasında görev alan kişidir. Yani boyanın oluşumundan, ambalajlanmasına kadar geçen sürede tüm yapılan işleri takip eden kişiye boya teknikeri denilmektedir. Ayrıca bu mesleği yapan kişiler boyalarla ilgili bilgilere hakimdirler ve bu bilgileri yeri geldikçe kullanmaya çalışmaktadırlar. Bu mesleği yapan kişiler ise basit laboratuvar cihazları, boya pompaları, teraziler, sayaçlar ve boya kazanları ile yapması gerekenleri yapmaktadır.
Boya Teknikeri Görevleri Nedir?
Boya teknikeri belirlenmiş olan zaman dilimlerinde belirli bir plan ve gözetim dahilinde üretilmesi gereken ürünlerin sürecini gözetmektedir.
Genel olarak görevleri şu şekildedir:
Kimler Boya Teknikeri Olabilir?
Boya teknikeri olmak isteyen kişiler 2 yıl boyunca eğitim veren üniversitelerin Boya Teknolojisi bölümünden mezun olduktan sonra bu mesleği yapma hakkına sahip olmaktadırlar. Bunun dışında ise meslek liselerinde bulunan Boya Teknolojisi, Lastik Teknolojisi, Kimya, Petrokimya, Endüstriyel Boya ve Plastik İşleme gibi bölümden mezun olan kişiler bu mesleği yapabilmektedirler. Ayrıca lisede bu bölümden mezun olan kişiler üniversitelerde olan ön lisans programına sınavsız bir şekilde geçiş yapabilme imkanına da sahiptir. Kişiler sayılan bu bölümlerden herhangi birinden mezun değilse yükseköğretim kurumlarının yapmış olduğu gerekli sınavlara girerek bu mesleği yapabilme hakkına sahip olabilirler.
Boya Teknikeri Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Boya teknikeri olmak için gerekli olan eğitim süresi 2 yıldır ve bu 2 yıllık süreçte alınması gereken dersler bulunmaktadır. Alınan bu dersler hem teorik olarak hem de pratik olarak verilmektedir ve boya teknikeri olmak isteyen kişilerin bu bilgilere sahip olması gerekmektedir. Boya Teknolojisi bölümünde olan derslerden bazıları şu şekildedir: Boya Üretim Teknikeri, Genel Kimya, Analiz, Kimya, Teknik Resim, Çevre ve İnsan Sağlığı, Fizyokimya, Kalite Kontrol Yöntemleri ve Renk Bilgisi dersleridir.