İşe Alım Yöneticisi Kimdir?
Görev aldığı kurumda, iş görüşmesi planlarını hazırlayan, onlarla yazılı, sözlü ya da yüz yüze mülakatlar düzenleyen, mülakatlar ve görüşmeler sonunda adaylara geri dönüş yapan ve işe alınan adayı kuruma çağırarak işe alım sürecini başlatan kişilerdir. İşe alım yöneticisi kurumda oluşan açık pozisyonlara başvuru yapan bireylerin potansiyellerini değerlendirir ve bu açık pozisyonları uygun adaylar ile doldurmaya çalışır.
İşe Alım Yöneticisinin Görev Ve Sorumlulukları Nedir?
İşe alım yöneticisinin genel sorumluluğu, kurumda oluşan boş pozisyonlara uygun bireylerin yerleştirmesini sağlamak olsa da bunun yanında birçok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır.
• İşe kabul koşullarını oluşturur.
• Yöneticiler ile görüşmeler sağlayarak ihtiyaç duyduğu bireyler hakkında konuşur, onların fikirlerini alır.
• Özgeçmiş havuzu oluşturur. İhtiyaç duyduğumda bu havuzdaki adaylardan seçim yapar.
• İş ilanlarının oluşturulması için gerekli olan talimatları verir.
• Oryantasyon sürecinin nasıl işlediğini denetler.
Bunun gibi sorumlulukları bulunan işe alım yöneticisinin sahip olması gereken bir takım özellikleri vardır.
İşe Alım Yöneticisinin Taşıması Gereken Özellikler
Öncelikle etkin bir şekilde değerlendirme ve analiz yapabilmeli, açık pozisyonlara uygun adayları belirlemelidir. İletişim yönü kuvvetli olmalı, adayla ile hem sözlü hem de yazılı iletişim kurabilmelidir. Bulunduğu kurumun ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyerek, işe alım sürecini başlatabilmelidir. Ayrıca gelen referansları iyi değerlendirebilmelidir. Bu özelliklere sahip bireyler, diğerlerine göre daha avantajlı bir konumda bulunurlar.
Nasıl İşe Alım Yöneticisi Olunur?
Üniversitelerin bünyesinde yer alan, insan kaynakları bölümünden başarı ile mezun olarak, bu mesleğe sahip olma konusunda ilk adımı atabilirsiniz. İnsan kaynakları eğitim süresi, hazırlık ve buna ek olarak 4 yıl boyunca sürer. İktisat, halkla ilişkiler, psikoloji gibi bölümlerden mezun olanlarda kariyerlerini işe alım yöneticisi alanında genişletebilirler.