Santral memuru; kamu kurumları ya da şirketlerde haberleşme hizmetinin kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan kişidir. Santral memurları haberleşmeyi çalıştıkları kurumların veya şirketlerin ilkelerine uygun olacak şekilde gerçekleştirirler.
Haberleşme ve iletişimi sağlamak santral memurlarının temel görevlerinden birisidir. Bu görevin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için memurlar ek görevleri de yerine getirirler.
Santral memurlarının diğer görev ve sorumlulukları şunlardır;
Kamuda santral memuru olarak çalışmak isteyenlerin santral memurluğu sertifika eğitimlerine katılmaları gerekir. Bu sayede atamalarda bu alanı tercih ederek memur olabilirler. Sertifika eğitimleri Halk Eğitim Merkezleri ve özel kurslar tarafından verilir. Ancak kursların MEB onaylı sertifika veriyor olmaları gerekir. Ayrıca sertifika eğitimlerine katılmak için aranılan şartları taşımak gerekir. Bu şartlar arasında okuma yazma bilmek, santral memurluğu yapmak için fiziki veya bedensel engeli bulunmamak gibi şartlar vardır.
Üniversitelerde santral memurluğu alanı yoktur. Bu nedenle en az lise mezunu olan kişiler meslek için sertifika alarak çalışma hakkı bulabilirler. Meslek için açılmış bölüm olmamasına karşın büro yönetimi ya da yönetici asistanlığı bölümlerinden mezun olanlar santral memurluğu yapabilirler. Ayrıca bilgisayar kullanan ve santral birimlerinde bulunan cihazları kullanabilecek yeterliliğe sahip olanlarda santral memurluğu yapabilirler.