Ana SayfaHaberler2022 Yılı Süt Parası Ne Kadar?

2022 Yılı Süt Parası Ne Kadar?

Doğum yapan annelere ve mavi kart sahibi olan annelere sağlanan destekler arasında yer alan süt parası, diğer adıyla bir emzirme ödeneğidir. Ülkemizde 2015 yılından sonra doğum yapan tüm annelere tek seferlik olacak şekilde verilmektedir. Mevcut hamilelik durumunda düşük veya başka sebeplerden dolayı bebeğin ölümünün gerçekleşmesi durumunda anneler süt parası ödeneğinden yararlanamazlar. Çalışan anneler ve eşi sigortalı olmayan babalara yapılan bu yardım, başvuru gerçekleştirildikten sonra PTT şubelerinden çekilebiliyor. Peki 2022 yılı süt parası ne kadar, süt parası almanın şartları nelerdir, kimler süt parası alamaz?

Süt Parasından Kimler Faydalanabilir?

·       4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup ve aylık alan anne babalar.

·       SSK’lı olarak çalışan anneler.

·       SSK’lı olarak çalışan babaların eşleri.

2022 Yılı Süt Parası Başvuru İçin Şartlar

2022 yılı süt parası başvurusu için bazı şartlar mevcuttur, bunlar:

·       Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekir.

·       Annenin sigortalı olarak çalışması veya eşlerinin sigortalı olarak çalışması gerekir.

·       Emekli sandığına bağlı sigortalılara süt parası ödeneği yapılmamaktadır.

·       Çocukların 2015 yılından sonra dünyaya gelmeleri gerekir.

·       Çocuğun 5 yaşını geçmemesi gerekir.

·       Doğumun gerçekleşmiş olması ve çocuğun hayatta olması gerekir.

·       Başvurudan önce çocukların kimlik belgesinin çıkarılmış olması gerekir.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Annenin doğum yapmasıyla birlikte sisteme kayıt düştükten hemen sonra, annenin banka hesapları kontrol edilir. Gerekli kontroller gerçekleştirildikten sonra banka hesaplarının tespit edilmesi durumunda para hemen hesaba yatırılmaktadır.

Anne veya baba Bağ-Kur’lu ise başvuru yapmak gerekmektedir. Başvurular, ikamet edilen il ve ilçelerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidilerek yapılır. Başvuru sonuçları genellikle 15 gün içerisinde açıklanmaktadır.

Süt Parası Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Başvuru gerçekleştirmeden önce kullanılması gereken bazı evraklar mevcuttur, bunlar:

·       Kimlik belgesi

·       Doğum raporu

·       Sür parası başvuru talep dilekçesi

2022 Yılı Süt Parası Hakkında Tüm Detaylar

2022 yılı süt parası Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılmaktadır. Annenin mevcutta Ziraat Bankası hesabı var ise para direkt olarak bu hesaba yatırılır. Ziraat bankası hesabı yok ise annenin ikamet adresine en yakın PTT üzerinden yatırılır. PTT üzerinden yatırılan paraların takibi e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Süt parasının yatırılması sonucunda kimlik belgesiyle para çekilmektedir.

Süt parasının miktarı o yıl için belirlenen asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bu bağlamda 2022 yılı süt parası ödeneği 315 TL’dir. Tek sefere mahsus olmak üzere her ayın 8-14 arasında yatırılmaktadır. Doğum meydana geldiği ayda ise bir sonraki ayın 8-14 günleri arasında ödeme yapılmaktadır. Süt parası hesabınıza veya PTT üzerinden yatırıldığında 5 yıl içerisinde parayı çekmeniz gerekmektedir. Ülkenin yıllık enflasyon oranına göre süt parası ödeneğinde artışlar söz konusu olabilmektedir. Yukarıdaki tüm şartlara sahip olmanız durumunda gerekli başvuruları gerçekleştirerek süt parası ödeneğinden yararlanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar