Jeoloji Yüksek Mühendisi Kimdir?
Üniversitelerin Jeoloji Mühendisliği bölümlerinden lisans düzeyinde ve başarıyla mezun kişiler Jeoloji Mühendisi unvanını alırlar. Dört senelik lisans eğitimini yüksek lisans eğitimiyle tamamlamayı isteyen kişiler, eğitimlerinin sonunda Jeoloji Yüksek Mühendisi unvanıyla adlandırılırlar. Jeoloji yüksek mühendisi görevini üstlenen bireyler, uzmanlaştıkları alanlar dahilinde; maden, petrol, yeraltı suyu ve atık yönetimleri konularında projelerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bölgesel kalkınmalara yardımcı olmaları için gereken verileri toplayarak analiz ederler.
Jeoloji Yüksek Mühendisinin Görevleri Nedir?
Temel jeolojik özelliklerini saptamalarından, yeraltı kaynaklarıyla yeraltı sularını aramaya kadar çeşitli alanlarda hizmetler veren Jeoloji Yüksek Mühendislerinin, temel mesleki sorumlukları şunlardır;
Kimler Jeoloji Yüksek Mühendisi Olabilir?
Lisans eğitimini bitiren ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerinden diplomasını alan kişilerle beraber, mühendislik alanlarında lisans eğitimi gören kişiler; bilimsel hazırlık eğitimlerini tamamlayarak Jeoloji Mühendisliğindeki yüksek lisans ya da doktora eğitimlerine devam edebilir. Bireyler, bu eğitimleri bitirdikten sonra Jeoloji Yüksek Mühendisi unvanını elde ederler.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Üniversitelerdeki Jeoloji Mühendisliğiyle ilgili olarak verilen lisansüstü eğitim programlarına kabul edilerek, verilen dersleri başarıyla tamamlayan kişiler bilim uzmanı ya da bilim doktoru unvanını elde ederler. Bazı üniversitelerde yüksek lisans ya da doktora eğitimi sırasında en az bir ulusal kongreye sözlü sunumla katılmak ya da Türkçe bir dergide yayın gerçekleştirme şartı aranmaktadır.