Üniversitelerde yer alan aktüerya bilimleri bölümü aktüer yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür. Bu bölümde sigortacılık teknikleri, finans piyasaları, sigorta, istatistik, emeklilik ve ekonomi konuları birleştirilerek risk hesaplamasının yapılması öğretilir. Bu sayede bölümden mezun olan kişiler yaşanabilecek olayların finansal açıdan sigortacılık yapan şirketlere ve devlete olan getirilerini araştırarak raporlar hazırlayabilirler.
Aktüerya bilimleri bölümü lisans düzeyinde eğitim alınan bir bölümdür. Bu sebeple bölümde okumayı ve sigorta acentelerinde çalışmak isteyenler 4 yıl boyunca aktüer olmak için gerekli olan eğitimleri alırlar. Aldıkları eğitimde 4 yıl boyunca başarılı olmaları durumunda da mezun olarak aktüer olarak çalışmaya hak kazanırlar.
Aktüer olmak isteyen ve bölümü üniversite tercih listesine yazmak isteyen kişiler bölümün ders içeriklerini merak ederler.
Bölümde öğrenciler için verilen dersler arasında şu dersler bulunur;
Öğrenciler bu dersleri ve seçmeli olarak verilen dersleri toplamda 8 dönem boyunca görürler. Derslerde gösterdikleri başarılar sayesinde de bölümden mezun olarak lisans diplomasına sahip olabilirler
Aktüerya bölümünden mezun olan kişiler yaşanabilecek doğal afet veya kaza gibi olayların ortaya çıkaracakları maddi zararın hesaplanması işlemini yaparlar. Aktüerlerin yaptıkları bu hesaplamalar yaşanması muhtemelen olaylar için yapılan tahmini hesaplardır. Bu hesaplarla yaşanabilecek olayların sigorta firmasına ya da devlete ne kadar kayıp yaşatacağını ortaya çıkarmaya çalışırlar. Ayrıca yaşanabilecek olaylardaki yatırım risklerini ve finansal riskleri ortaya koyacak çalışmalar yaparlar.
Aktüerya bilimleri bölümünden mezun olan kişiler aktüer olarak mezun olurlar. Bölümde verilen eğitimi tamamlayan kişilerin bulabilecekleri iş olanakları şunlardır; bankalar (kamu veya özel), sermaye piyasa kurumu, maliye bakanlığı, sigorta şirketleri, finans kuruluşları, sgk kurumları, sigorta acenteleri, yatırım ve danışmanlık firmalarıdır.
Devlet kadrosunda çalışmak isteyen aktüerler kamu personeli seçme sınavına girerek iyi bir puan alıp uzmanlık ve müfettişlik kadrolarına yerleşebilirler. Çalışabilecekleri kamu kuruluşları ise Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumları’dır. Bölümden mezun olan kişiler yapılan aktüerlik sınavlarına girmeleri durumunda imza yetkisine sahip olabilirler. Aldıkları lisans eğitiminin ardından ise yüksek lisans veya doktora yaparak akademik personel olarak çalışabilirler.