Bahçe Bitkileri Bölümü Nedir?
Bahçe bitkileri bölümü adından da anlaşıldığı gibi bitkiler ile ilgi bölüm. Bölümün genel amacı bağ, bahçe, tarla gibi bitkilerin yetişebildiği tüm alanlarda bilimsel yöntemler kullanarak ürün çeşitliliğini, miktarını, korunmasını ve müşteriler ile buluşmasını sağlamaktır.
Bahçe Bitkileri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Neredeyse çoğu üniversitede olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüme benzer Bahçe Bitkileri bölümü, Bahçe ve Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması gibi alternatifleri bulunur. Dilerseniz bu bölümleri de araştırıp okuyabilirsiniz. Ancak aralarında pek fark yok.
Bahçe Bitkileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Eğer bahçe bitkileri bölümü ilginiz çekiyorsa ve tercih etmek istiyorsanız dersler bir göz atmanız gerekir.
- Matematik,
- Fizik,
- Kimya,
- Jeoloji,
- Ekonomi,
- Tarımsal Ekoloji,
- Bitki Besleme,
- Tarım Ekonomisi,
- Toprak Bilgisi,
- Genel Bağcılık,
- Botanik,
- Meyve Yetiştirme İlkeleri,
- Bahçe bitkileri Fizyolojisi,
- Bahçe Bitkilerinin Islahı gibi temel dersleri 4 yıllık eğitim süresi içinde başarı ile tamamlarsanız kolaylıkla mezun olabilirsiniz.
Bahçe Bitkileri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bahçe bitkiler bölümü mezunları bitkiler ile ilgi olana her alanda çalışabilirler. Özellikle bağ, bahçe, tarla gibi alanlarda ürünün verimli, çeşitli, sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için uygun ortamı yaratmak adına belirli çalışmalar yaparlar.
Bahçe Bitkileri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Türkiye iklim ve toprak bakımından zengin bir ülke olduğu için bitki üretimi sıklıkla yapılmakta. Bu da bahçe bitkileri bölümü mezunları için bir avantaj konumunda. Aynı zamanda mezunlar bitkilerin Dikim Zamanı, Kullanılacak Gübre Türü, Ürünler için İklim ve Toprak Uyumu, Bitki Hastalıkları, Yüksek Verimli ve Kaliteli Meyve Ağaçları, Sebze ve Süs Bitkileri için Tohum Islahı gibi konuları üzerinde bilgi sahipleri olacaklardır. Bu nedenle çalışma sahası oldukça geniştir. Tarım ve Köy İşleri kurumuna bağlı olarak daha bir çok kurumda çalışma imkanına sahip olabilecekler.
Zirai kuruluşlarda bitkiler ile ilgi oldukları için bu tür kurumlarda da örneğin fındıklık, sera, meyve bahçeleri gibi daha bir çok sayısız alanda da iş bulabilirler. Bir kuruma bağlı kalmak istenmiyorsa kendi özel arazilerinde de ürettikleri meyve ve sebzeleri doğrudan ya da kuruluşlar yardımı ile dolaylı olarak satma imkanına sahip olabiliyorlar. Okudukları üniversitede ürün pazarlama dersi gördükleri için bu alanda da kurumlarda ya da bireysel olarak çalışma imkanı sunulur. Tüm bu alanlar göz önüne alındığında yeni mezun bir kişinin işsiz kalma olasılığı çok düşüktür.