.
Ticari amaçlı üretim yapılan ürünlerin ve bitkilerin verimli bir biçimde üretilmesi ve üretim-pazarlama aşamalarının takibinin gerçekleştirilmesinde çalışmalar yapacak kişilerin yetiştirilmesi amacıyla bu bölümde eğitim verilir. Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması bölümü eğitiminde kapsamlı bilgiler verilerek öğrencilere mühendislikten biyolojiye, ekonomiden sosyoloji ve beslenmeye kadar pek çok konuda eğitim verilir. Bu bilgiler mezuniyet sonrası iş hayatında uygulamaya geçirilerek başarı sağlanır.
Bu bölümde okumak isteyen kişilerin bitki, toprak ve tarım gibi konulara ilgi duyması, yaratıcı düşünceye sahip olması, çözüm odaklı ve yenilikçi düşünmesi gerekir. Diğer bir deyişle, bu mesleğin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için bu bölümü okuyacak kişilerin doğayı seven ve doğanın korunması için katkıda bulunmayı isteyen kişiler olması da önemlidir.
Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması bölümü dört yıllık lisans bölümüdür. Bölümün eğitimleri üniversitelerde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi kapsamında verilmektedir. Bu bölüm için özel bir koşul aranmamaktadır. 2019-2020 eğitim yılı YÖK verileri gereğince bu bölüm eğitimleri yalnızca bir üniversitede mevcuttur.
Dört yıllık eğitim süresince öğrenciler;
Sayılan derslerin dışında da bazı derslerden sorumlulukları vardır. Bu bölüm derslerinden başarıyla geçen öğrenciler Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Lisans Diploması alırlar.
Öğrenciler bölümden diploma aldıktan sonra iş hayatları boyunca birçok görev üstlenirler. Bitkileri yetiştirmek, bitkilerin pazarlanması süreçlerinin tümünde görev alırlar. Bunun yanı sıra; bitkilerden en fazla verimin elde edilebilmesi için bir takım çalışmalar gerçekleştirirler.
Bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması bölümü eğitimini tamamlayan kişiler için tarımla ilgili sektörlerde kolayca iş bulabilirler. Tarıma dayalı olan tüm sektörlerde iş bulma imkanına sahiptirler. Meyve bahçelerinde, seralarda, fidanlıklarda, bağcılık işletmelerinde farklı unvanlarla iş bulabilirler. Bununla beraber, kamu ve özel kuruluşlarda bitkisel üretim uzmanlığı unvanı ile görev yapabilirler. Üretim uzmanlığı ve yetiştiricilik gibi sektörlerde de iş bulunması mümkündür. Kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen mezunlar ilgili sınava katılarak kamu kurumlarında iş bulabilirler.