Basın ve Yayın Bölümü Nedir?
Yazılı basında, haberin kaynağından medyada pazarlanmasına kadar olan esas bilgi ve becerileri kazanmış kaliteli eleman yetiştirme ve bu alanda araştırma yapma düsturu ile eğitim veren bir bölümdür. Ülkemizde birçok üniversitede bulunan bu bölüm TS-1 puanından üniversitelere öğrenci almakta idi. Şimdi ise değişen sistemle sözel puan ile üniversitelere öğrenci almaktadır. Öğretim dört yıl olup lisans derecesindedir. Ülkemiz için önemli lisans derecesindeki öğretim programları arasında yer alıyor.
Basın Ve Yayın Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Basın ve yayın öğretiminin eğitim süresi dört yıl olarak karşımıza çıkar. Eğer ki okunacak basın ve yayın bölümü İngilizce ders içeriklerine sahipse hazırlık yılı ile beraber beş yıla kadar çıkabilir. Hazırlık sınavını atlatarak doğrudan dört yıl okumak da mümkün. Bu durum üniversiteden üniversiteye değişir. Bazı üniversiteler tamamen İngilizce, bazıları belli oranda İngilizce ders verirken bazılarında dersler tamamen Türkçe’dir. Genel olarak ise basın ve yayın bölümlerinde verilen eğitimin Türkçe içerikli olduğu gözlemlenebilir.
Basın Ve Yayın Bölümü Dersleri Nelerdir?
Basın ve yayın programı ders içeriklerine de göz atmak gerekiyor.
Bu ders içeriklerini şu şekilde sıralamak mümkün;
- Temel Bilgi Teknolojileri
- TV Gazeteciliği
- Haber Türleri
- Temel Gazetecilik
- Photoshop Uygulamaları
- Sayfa Tasarımı
- Dünya Medya Tarihi
- Medyada Çocuk Hakları
- Magazin Haberciliği
- Araştırmacı Habercilik
- Eleştirel Medya Okuryazarlığı
- Spor Haberciliği
Buradan yazılanlar dışında daha birçok farklı ders mevcuttur. Burada yazanlar dışında seçmeli dersler ve yine farklı bölüm dersleri mevcuttur.
Basın Ve Yayın Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bu bölüm mezun öğrencileri yazılı medya bileşenlerine dair her konu üzerine çalışma yapabilir. Basın ve yayın sektöründe çalışabilirler. Bu sektör genelde özel kurumların elindedir. Ancak TRT gibi bazı kamu kurumlarında da KPSS sınavına girerek çalışma imkanı da vardır.
Basın Ve Yayın Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bölümden mezun olan kişiler haber ajanslarında, ulusal ya da yerel gazetelerde, kamu veya özel radyo ve televizyon kurumlarında; özetle basın yayın ile alakalı her alanda çalıaşbilir. Öğrenciler muhabirlik, haber fotoğrafçısı, editörlük, radyo yayıncısı, Televizyon haber programcılığı, internet yayıncılığı ile görsel yönetmenlik gibi alanlarda iş bulabilirler.
Basın ve Yayın programını bitiren kişiler çeşitli basın ve yayın kurumlarının merkez ve haber acentalarında “Muhabir” olarak görev yapabilirler. Mezun kişiler, matbaacılık, basın işletmecesi, medyada pazarlama, Radyo ve televizyon haber programcılığı ve yayımcılığı gibi mecralarda çalışmalar yaparlar. Üniversitede akademik kariyerin yanında Radyo ve televizyon, Haber Programcılığı ve yayımcısı gibi konularda medyada çalışabilir. Ayrıca kendilerine ait olan iş yeri de açabilir. Kazanç durumu, çalışma şartları ve deneyimle doğru orantılıdır.