Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Nedir?
Bilgisayar yazılımı, donanımı ve ağ araçlarını geliştirmek, yüklemek ve test etmeyi içeren bir alandır. Sorunları gidermekten yapılandırmaya kadar birçok alanda hizmet verirler. Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü bu açıdan gelişmeye açık bir alandır.
Yaşanılan teknoloji çağı dahilinde sürekli icatlar gündeme gelmektedir. Bilgisayarlar her geçen gün değişen teknolojilere sahip olabilmektedir. Bu kapsamda Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü öğrencilerine ders veren multidisipliner anlayışa sahip bir bölümdür.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Öğretim programı kapsamında Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü 4 yıllık bir lisans eğitimi olup sayısal puan türüyle öğrenci kabul etmektedir.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Öğrenciler ders görürken Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü dahilinde bazı dersleri görebilmektedirler. Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü içerisinde değişken dersler gösterilebilmektedir. Bu bölümde bazı diğer bilim dallarına dair dersler gösterilebildiği gibi genel itibariyle matematik ağırlıklı bir bölüm olarak değerlendirilmektedir.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümünde gösterilen derslerden başlıcaları şunlardır:
- Sayısal Mantık Tasarımı,
- Ayrık Hesaplama Teknikleri,
- Analiz,
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği,
- Bilgisayar Programcılığı,
- Doğrusal Cebir,
- Algoritmalar ve Veri Yapıları,
- Elektrik Devreleri,
- Diferansiyel Denklemler,
- Nesneye Yönelik Programlama,
- İşaretler ve Sistemler,
- Elektronik,
- Mühendislik için Matematiksel Metotlar,
- Yazılım Mühendisliği,
- İletişim Sistemleri,
- Mikroişlemciler,
- Sayısal Sinyal İşleme,
- Olasılık ve İstatistiksel Metotlar,
- İşletim Sistemleri,
- Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
- Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü kapsamında farklı öğretim programları uygulanabilmektedir.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Mezunlar arasından Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunları donanım ve yazılımlar geliştirirler. Ağ hareketleri açısından takip ve operasyonlar sağlarlar. Eksikleri ve açıkları tespit ederek bunlara yönelik operasyonlara emek verirler.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Gerek kamu gerekse özel sektörde iş bulabilen Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunları birçok alanda iş bulabilmektedirler. Bankalardan bakanlıklara, fabrikalardan yazılım şirketlerine, okullardan üretim atölyelerine kadar geniş bir spektrumda iş ağına sahiptir.
Özel sektörde iş bulunabilmesi adına bu bölümden mezun olmanın büyük artıları bulunmaktadır. Ayrıca bu bölümden mezun olan kişiler KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı dahilinde devlet kadrolarında da iş bulabilmektedirler. Yüksek lisans ve ÖYP gibi programlar kapsamında akademik bir ilerleme sürdürmek ve üniversite hocalığı yürütmek de mümkün olmaktadır.