.
Bitki Koruma Bölümü, çevresel faktörlerin sonucunda bitkiler bir takım sağlık tehditi yaşarlar. Bitki Koruma Bölümü, bitkilerin korunması ve bu olumsuz durumlar karşısında bitkiler için gerekli olan önlemlerin alınması için personellerin yetiştirilmesini amaçlayan bölümdür.
İki ana bilim dalının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir bölümdür. Bu iki ana bilim dalı; Entomoloji ve Fitopatoloji bilim dallarıdır. Bu iki ana bilim dalında akar, zararlı böcekler, fungus, nematod ve bakteri gibi pek çok viral hastalıklar ve hayvansal zararlılar araştırılır. Bunların yanı sıra; tarımsal araziler için zararlı olan otların yayılma şekilleri, belirtileri ve biyolojileri gibi birçok konu üzerinde çeşitli çalışma ve araştırmalar gerçekleştirilir.
Bitki koruma bölümü eğitimi, iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans bölümü mevcuttur. Dört yıllık lisans bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, Ziraat Mühendisi olarak unvan alırlar. İki yıllık ön lisans bitki koruma bölümünü bitiren öğrenciler ise Ziraat Teknikeri unvanını almaya hak kazanırlar.
Bu bölümde okuyan öğrenciler pek çok dersten sorumlu olacaklardır.
Bu bölüm öğrencileri bu dersleri başarıyla tamamlamaları halinde bitki koruma bölümünden mezun olurlar.
Bitki Koruma Bölümü mezunları önemli görevler üstlenirler. Tarımsal üretim kaynaklarından en az maliyetle verim elde edilmesi için araştırmalar yaparlar. Projeler hazırlayıp tarım ürünlerini pazarlanması için gerekli çalışmaları gerçekleştirirler. Tarımda yaşanan ekonomik sorunlara çözüm geliştirmek için gerekli incelemelerde bulunur tarım politikasını belirlemekte olan kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunarlar.
Bu bölümden mezun olan kişiler, Türkiye'de oldukça geniş iş imkanına sahiptirler. Türkiye'nin her yerinde farklı bitki örtüleri mevcut. Dolayısıyla bu da bitki koruma bölümü mezunları için geniş iş imkanları sağlıyor.
Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ, Devlet Planlama Teşkilatı, TC Ziraat Bankası, Türkiye Kalkınma Vakfı bu bölüm mezunlarının çalışma alanlarıdır. Bununla beraber, Tariş, Çukobirlik, Tarım kooparatifleri, gıda maddeleri, tarım ilaçları üreten fabrikalarda da iş bulma şansı vardır. İsteyenler özel çiftliklerde de çalışabilirler.
Bunların üzerine çalışmalar yapılan alanlarda bu bölüm mezunları için iş imkanı mevcuttur.