Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Nedir?
Tarıma verilen önemin her geçen gün artması ile birlikte bu alanda birçok teknolojik cihaz geliştirilmiştir. Üretimde kullanılan bu teknolojilerin verimli kullanılabilmesi, doğru kullanımı adına kurulan bitkisel üretim ve teknolojileri bölümü ile üretimde ortaya çıkacak sorunları azaltmak asıl amaçlar arasındadır. Tarımsal süreçlerde kullanılan her aşamanın, bu aşamalarda kullanılan cihazların önemi eğitim olarak verilmektedir. Bitki yetiştirme, toprağın işlenmesi, toprağın zararlı otlardan ayrılması, toprağın havalandırılması, sulama, hasat, gübreleme ve paketleme gibi birçok konuda eğitim verilir.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Tarım alanında eğitimli kişilerin yer alması adına bulunan bitkisel üretim ve teknolojileri bölümü 4 yıllık olmak üzere 8 yarıyılı kapsayan bir lisans programıdır. Sayısal puan türü ile verilen bu eğitimde kapsamlı derslere yer verilir.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
4 yıllık bitkisel üretim ve teknolojileri bölümünde oldukça yararlı dersler bulunmaktadır. Sadece toprak ve tarım değil genetik alanında da derslere yer veren bu bölümden mezun olan öğrenciler, kaliteli bir eğitim süreci yaşar.
Dersler;
- Botanik dersi
- Analitik Kimya dersi
- Tarım Ekonomisi dersi
- Zooloji dersi
- Toprak Bilimi dersi
- Biyosistem Mühendisliği
- Bitki Fizyolojisi dersi
- Tarımsal Araştırma ve Deneysel Tasarım dersi
- Entomoloji dersi
- Bitki Koruma Yöntemleri ve İlaçlar dersi
Bu derslerden 8 yarıyıl süresince sorumlu olunacaktır. Mezun olan öğrenciler Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümünde lisans diplomasını almaya hak kazanırlar.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölüm mezunları tarımda kullanılan makineler, ekipmanlar konusunda eğitim almış oldukları için Ziraat Mühendisi olarak bilinir. Ziraat Mühendisi, tarım faaliyetlerinin her aşamasında verimliliği artırmak adına görev alır.
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölüm mezunları hak kazandıkları diploma ile birçok özel kurumda çalışabilir. Bunun yanı sıra kamu kurumunda da iş olanağı bulunmaktadır. Tarım kredi kooperatifi, toprak mahsul ofisi, ziraat odası, tarım makinesi üretim ve satış firmalarında görev alabilirler. Ülkemizde tarım arazilerinin geniş olması bu bölümde eğitimli kişilere ne denli ihtiyaç duyulduğunu gösterir. Kamu kurumlarında görev almak için KPSS sınavlarından yeterli puanı almak ve özel nitelik kodlarında belirtilen mezuniyet şartlarına uymak önemlidir. Ziraat Mühendisi olarak çalışmalar gerçekleştirirken kullanılan makineler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak mümkündür. Üniversite tercih listelerinde yer alması gereken bölümler arasındadır.