Biyomühendislik Bölümü Nedir?
Matematik, fizik, kimyayı temel alarak bu temel bilimleri tıp ve mühendislik bilimleri ile birleştiren bir disiplindir. Öğrenciler biyomühendislik alanında elektrik ve makine mühendisliği, malzeme bilimi, bilgisayar konuları ile biyoloji ve mühendislik temelleri konusunda eğitim alırlar.
Geniş yelpazeye sahip bir alan olması sebebiyle bu bölümün öğrencileri ilgi alanlarında ve müttefik alanlarda uzmanlaşma imkanına sahip olurlar. Bu bölümden mezun olan bireylerin teknoloji kullanımına hakim, problem çözme becerilerine sahip, üretken, insan vücudunu bilen, girişimci, bilimsel ve objektif düşünebilen kişiler olmaları beklenmektedir.
Biyomühendisler tüm canlı sistemlerindeki problemleri çözmede, anlama ve onarmada bilimsel verileri etkin kullanarak tanı ve tedavi yöntemleri geliştirmekten sorumludurlar. Bu program geleceğin umut vadeden bölümlerinde biridir.
Biyomühendislik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Lisans düzeyinde eğitim verilen biyomühendislik bölümünde eğitim süresi 4 yıl yani 8 yarı yıldır. Bazı üniversitelerde bir yıllık hazırlık eğitimi de verilmektedir. Hazırlık eğitimi ile birlikte bölümün eğitim süresi 5 yıl olmaktadır. Bölümden başarı ile mezun olan öğrenciler biyomühendis unvanına sahip olmaktadırlar.
Biyomühendislik Dersleri Nelerdir?
Bu alanda verilen dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak biyomühendislik bölümünde okutulan dersler şu şekildedir:
- İstatistik,
- Fizyoloji,
- Mikrobiyoloji,
- Moleküler Biyoloji,
- Biyomühendislik Lab.,
- Biyomalzemeler,
- Akışkanlar Mekaniği,
- Biyopolimerler,
- Biyokatanaliz,
- Hücre Biyolojisi,
- Organik Yapı Tayini,
- Bitirme Tezi,
- Matematik,
- Genel Kimya,
- Genel Fizik,
- Hayvan Doku Türleri,
- Medikal Sensörler,
- Optimizasyon,
- Biyomedikal Enstrümentasyon.
Bu derslerin yanı sıra teorik olarak İngilizce, Mesleki İngilizce, Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri gibi dersler de okutulmaktadır.
Biyomühendislik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bölümün mezunları biyomühendis unvanı almaktadır. Enerji, ilaç, gıda, biyomedikal, biyokimyasal, bitki ve hayvan türleri, arıtma, madencilik, geri dönüşüm gibi pek çok farklı alanda biyomühendis olarak çalışabilmektedir. Bununla birlikte biyomühendisler KPSS'ye girerek devlet kadrolarında da çalışabilmektedirler.
Biyomühendislik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bu programdan mezun olan kişiler pek çok alanda iş bulma olanağına sahiptirler. Hastaneler, klinikler, tüp bebek merkezleri, biyoyakıt tesisleri, kök hücre merkezleri gibi birçok farklı alanda iş bulabilmektedirler. Mezunların hangi alana yöneleceklerine karar vermeleri ve o alanda uzmanlaşmaları gerekmektedir.
Ayrıca biyomühendisler master ve doktora yaparak üniversitelerde çalışma şansı da elde etmektedirler. Mezunların yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da iş bulma olanakları bulunmaktadır. Biyomühendislerin çalışma şartları iyi olmakla birlikte aldığı maaşlar da çalıştıkları kuruma göre değişim göstermektedir.