SİZLERE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLMEK İÇİN YENİLENİYORUZ. BU NEDENLE KISA SÜRE İÇİN HİZMET VEREMEMEKTEYİZ.

Çalgı Yapım Bölümü

Çalgı Yapım Bölümü Nedir?

Dünyada oldukça önemli bir sanat dalı olan çalgı/enstrüman yapımcılığı ülkemizde de geçmişten bugüne gelenekselleşmiş ve gerek Türk Müziği gerekse Batı müziği enstrümanları bağlamında önemli bir ekol haline gelmiştir.

Çalgı Yapım Bölümü, çalgı yapımcılığı konusunda uzman olmak isteyen ve bu uzmanlığını mesleki anlamda zenginleştirerek profesyonel kariyer hedefleyen öğrencilerin tercih ettiği bir bölümdür. Çalgı yapımcısı diğer adıyla Luthier; çalgıların yapım, bakım ve onarımlarıyla ilgilenen bir uzmandır.

Hayatını bu mesleği yaparak geçirmeyi planlayan kişilerin, işitsel algısının gelişmiş, el becerisinin iyi, doğal olarak müzikle yakından ve en önemlisi sabırlı kişiler olması gerekmektedir. Bölüme girmek isteyen en az lise veya dengi okul mezunu öğrenciler, üniversite sınavının birinci basamağı için belirlenen baraj puanını almak şartıyla, bölümün bulunduğu üniversitelerin ilan ettiği özel yetenek sınavlarına girerek bu bölümde okumaya hak kazanabilmektedir.

Her üniversite kendi özel yetenek sınavının içeriğini yani adaylardan sınavda ne tür yükümlülük ve becerileri karşılaması gerektiğini önceden ilan eder.

Çalgı Yapım Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Çalgı Yapım eğitiminin lisans eğitimi, üniversitelerde konservatuar kapsamında 4 yıllık bir süre zarfında verilmektedir.

Çalgı Yapım Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çalgı yapım bölümü derslerinin kapsamı genel olarak yaylı sazlar, vurmalı sazlar, mızraplı sazlar ve nefesli sazlar ana sanat dalları olmak üzere dört farklı branştan oluşmaktadır. Programda, her ana sanat dalı için ortak olan bazı dersler bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları;

  • Teknik resim,
  • Türk/Batı müziği solfej ve teorisi,
  • Akustik,
  • Çalgı tarihi,
  • Restorasyon,
  • Tuşlu çalgı akordu,
  • Ağaç teknolojisi dersleridir.

Ayrıca her ana sanat için, öğrencinin uzmanlığını yapacağı ve ilgili olduğu müzik aletlerinin ön plana çıktığı "meslek çalgısı" dersi ve atölye çalışmaları yer almaktadır. Mezun olduktan sonra uzmanlığının yanında öğretmen olarak da görev yapmak isteyenler tüm bu derslerin yanında Pedagojik Formasyon" derslerini de almak durumundadır.

Çalgı Yapım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Üniversite öğrenim sürecini kapsayan 4 yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler, “Çalgı Yapım Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Çalgı yapımı üzerine eğitim alanlar gerek kurumsal gerekse bireysel olarak çalışma hayatına katılabilir. Mezunlar, aldıkları eğitime paralel olarak çalgı yapımı, bakımı, tamiri ve restorasyonu gibi çalışmalar yapabilecekleri gibi piyano akordu gibi ek işlerden de sorumlu olabilmektedir.

Çalgı Yapım Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Çalgı yapım bölümünden mezun olanlar, mesleki yetkinliklerinin kapsamı çerçevesinde çeşitli kuruluşların, orkestraların sorumlu çalgı yapımcısı, kurumsal enstrüman şirketlerinde çalgı bakım ve onarımcısı çalışabilirler. Ayrıca, akademik kariyer yapmak isteyenler ve hayatlarına akademisyen olarak devam ederek çeşitli bilimsel faaliyetlerde bulunmak isteyen mezunlar da üniversitede görev alabilirler.