Çalışma Ekonomisi ve Endüstri bölümü sıklıkla merak edilen bölümlerden biridir. Bu bölümle ilgili olarak cevaplanması gereken pek çok soru mevcut. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü kısaltması ile ÇEKO, adından da anlaşılacağı üzere iş hayatının birçok bilim alanı üzerinden ele alınması ve bu konuda yapılan geliştirmeleri amaçlayan bir akademik disiplin olarak tanımlanır. Diğer bir ifadeyle, iş hayatının sosyal, ekonomik, hukuki ve psikolojik olarak ele alınması amaçlanır.
Devlette ya da özel sektörde, iş ilişkilerini sosyal güvenliğe, hukuka ve insan haklarına uygun bir şekilde düzenleyecek kişilerin yetiştirilmesi için kurulmuş bir bölümdür. Bu bölümü okumak isteyen ve okuyan öğrencilerin, bir hukukçunun, bir yöneticinin ve bir psikoloji uzmanının sahip olması gereken çözümleyici özelliğe sahip olması gerekir.
Analitik düşünme, insan ilişkilerini kavrama, yönetim düzenini sağlama gibi özellikler bu bölümde okuyan öğrencilerin sahip olması gereken özelliklerdir. Aynı zamanda her alanda genel kültür gerektirir. Bu bölüm öğrencilerinin sürekli olarak öğrenmeye açık olmaları gereklidir.
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü 4 yıllık bir lisans bölümü olmakla birlikte Eşit Ağırlık puan türünden tercih edilebilen bir bölümdür. Eğitimi üniversitelerde verilmektedir.
Bu bölümde okuyan öğrencilerin sorumlu oldukları dersler şunlardır;
Bu dersler başarıyla verildikten sonra bu bölümden diplomalarını alırlar.
Çalışma ekonomisi ve endüstri bölümünden mezun olan kişiler iş dünyasındaki global değişimleri ve gelişimleri değerlendirirler. Değerlendirme sonuçlarını analiz ederler. Durumlar karşısında gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar. Kazanç elde edilmesi için çeşitli çalışmalar gerçekleştirirler.
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri konusunda iş olanakları merak edilmektedir.
Bu bölüm mezunları için geniş bir iş olanağı yelpazesi mevcuttur. Bu bölümden mezun olanlar, pek çok kuruluşta rahatlıkla iş bulabilirler.
Özel sektör hariç olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bulunan kuruluşlarda da iş bulma imkanına sahip olurlar.