Çizgi Film (Animasyon) Bölümü Nedir?
Çocuklar başta olmak üzere, insanlara çeşitli mesajların iletilmesi ve bu esnada eğlendirme durumunu sağlamak amacıyla çizgi filmler yapılır. Çizgi filmlerin belirli bir düzeni gerektirmesi, çizim konusunda ve kurgu konusunda dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunun öğretilmek istenmesi gibi sebeplerle bölümler açılmıştır. Bu bölümlerin başında çizgi film (animasyon) bölümü gelir. Çizime dair yeteneği olan bireylerin, üniversite giriş sınavlarında belirli başarı sağlamaları veya yetenek sınavlarını geçerek bu bölüme girmeleri gerekir. Ayrıca, bölüme giriş yapılmadan önce; öğretim süresinin ne kadar süreceği, hangi derslere girileceği, mezun olunduktan sonraki iş olanaklarının neler olduğu, konularında bilgi sahibi olmak gerekir.
Çizgi Film (Animasyon) Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Alınacak olan öğrenim süresi dört yıl olan çizgi film (animasyon) bölümü, bir lisans bölümüdür. Alınan eğitimlerin başarıyla verilmesi ve sadece aynı yıl içerisinde verilen derslerin alınması halinde öğrenim süresi tam olarak dört yılda tamamlanır. Ancak devam zorunluluğu olan derslere katılım sağlanmaması, derslerin düşük notlarla geçilmesi ve bazı derslerden kalınması halinde süreç uzayacaktır. Bu duruma benzer olarak; derslerin başarıyla alınması, üst dönem derslerine kayıt yaptırılması durumunda yarım dönem veya bir yıl olacak şekilde erken mezuniyet durumu yaşanabilir. Ayrıca, grafik tasarımına benzer özellikleri ve aynı süre öğrenim yılına sahip olduğu için sıklıkla karıştırılsa da, ayrı bölümler olduğunu bilmek gerekir.
Çizgi Film (Animasyon) Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölüm içerisinde alınacak zorunlu dersleri barındıran çizgi film (animasyon) bölümü, seçmeli derslerin seçilmesine de imkan tanır.
Bu bölüm okunurken alınması gereken dersler şu şekilde ifade edilebilir:
- Animasyon desen
- Çizgi film teknikleri
- Çizgi film temel tasarım
- Öykü tasarımı
- Temel bilgi teknolojisi
- Bilgisayar destekli görsel tasarım
- Karakter geliştirme
- Üç boyutlu modelleme
- Görsel anlatım
- Üç boyutlu ışık ve renk
- Çizgi filmde sahne tasarımı
- Sayısal kurgu
- İki ve üç boyutlu bilgisayar animasyon tasarımı
- Masaüstü video
- Deneysel animasyon
Gibi derslerin zorunlu olarak alınması gerekir.
Ayrıca, üniversite tarafından belirlenen zorunlu seçmeli derslerin alınması ve kişisel olarak seçilen seçmeli derslerin de alınması gerekir.
Çizgi Film (Animasyon) Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bu bölümden mezun olunduktan sonra; çizgi film tasarımcısı, anime kurgucusu, çizgi film kurgu yazarı gibi işler yapılabilir.
Çizgi Film (Animasyon) Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Mezun olunduktan sonra; yazılım alanında, çizim alanında ve kurgu alanında çeşitli olanaklar sağlanır.