Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir?
Akademik bir disiplin alanı olan çocuk gelişimi bölümü insanların doğumdan ergenlik çağına kadar olan alanı kapsayan konularla ilgilenir.
Sosyolojik, psikolojik ve duygusal anlamda insanın ergenlik çağına kadar olan durumlarını inceleyen bölüm içerisinde öğrencilere çeşitli dersler verilir. Çocuğun gelişimi içerisinde doğum öncesi ve doğum sonrası birçok faktör etkilidir. Bölümün amacı çocuğun her yönden gelişimini takip etmek ve sorunlara çözüm üretmektir.
Ülkemizde birçok üniversite de eğitimi bulunan bölüm farklı puanlar ile öğrenci kabulü yapmaktadır. Üniversiteler de bölümün lisans ve önlisans olmak üzere iki farklı seçeneği bulunmaktadır.
Çocuk Gelişimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Bölümün aynı isimi taşıyan hem 2 yıllık hem de 4 yıllık eğitimi bulunmaktadır. Önlisans eğitiminin daha yaygın olduğu çocuk gelişimi bölümü içerisinde öğrencilere hem mesleki hem de genel birçok ders verilmektedir. Ülkemizde çoğu üniversitede hem önlisans hem de lisans bölümleri öğrencilere kapılarını açmaktadır.
Çocuk Gelişimi Dersleri Nelerdir?
Öğrenciler eğitim süreleri boyunca çeşitli dersler görürler. Bu dersler arasında:
1) Psikoloji
2) Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
3) Bebeklik Döneminde Gelişim ve Eğitim
4) Çocuk ve Drama
5) Okul Öncesi Eğitim
6) Aile ve Yaşam Dinamikleri
7) Rapor Okuma ve Yazma
8) Sosyoloji
dersleri ve buna benzer daha birçok ders bölüm öğrencilerine verilir. Önlisans mezunu olan öğrencilere önlisans çocuk gelişim ve eğitimi diploması verilirken lisans mezunlarına lisans diploması verilir.
Bunların dışında 2 yıllık önlisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile birlikte şu bölümlere kayıt olabilir:
1) Çocuk Gelişimi (Lisans Bölümü)
2) Okul Öncesi Öğretmenliği
programları öğrenci kabulü yapmaktadır.
Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu Ne Yapar?
Bölüm mezunları çocukların ergenlik aşamasına kadar olan eğitimlerini inceler ve olası problemlere çözüm ararlar. Çocukların gelişim süreçlerini inceleyen çocuk gelişimi uzmanları her bireyin farklı olduğunu bilir ve ona göre her çocuğa farklı eğitim metotları uygular.
Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Çocuk gelişim uzmanları kariyerlerine kreşler, hastaneler, eğitim kurumları ve sosyal hizmetler gibi alanlarda devam edebilirler. İsteyen uzmanlar kendilerine ait kreş açabilirler ve bu anlamda ailelere yardımcı olabilirler.
Devlet kurumlarında çalışmak isteyen kişilerin ise KPSS sınavına girmesi ve bölüm ataması için gerekli olan puanı alması gerekmektedir. Çeşitli alanlarda ve yerlerde istihdam imkanı olan mezunların istihdam edilebilme oranları da lisans mı önlisans mı mezunu olma düzeylerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.