.
Çocuk gelişimi ve eğimi bölümü, doğumdan itibaren sekiz yaşa kadar olan çocukların gelişimlerine yardımcı olacak yetkin eğitimcilerin yetiştirilmesini amaçlayan eğitim programına verilen addır.
Bu bölümde; çocukların gelişimlerinde gereksinimlerin saptanması, bunların değerlendirilmesi, özel durumda olan çocukların gelişimlerinin desteklenmesi ve temel eğitimlerin verilmesi için gerekli olan bilgi ve becerinin kazandırılması amaçlanır.
Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü iki yıllık önlisans ve dört yıllık lisans olmak üzere ayrılır. Öğrenciler iki yılık ya da dört yıllık çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünü okuyabilirler.
Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünde yer alan dersler;
Bunun yanı sıra birçok dersten de sorumlulukları olacaktır. Çocuk Gelişimi Lisans Diploması elde edilmesi için bu derslerin hepsinden başarılı olunması gerekir.
Bu bölümden mezun olan kişiler yeni nesillerin topluma kazandırılmasında önemli görev üstlenirler. Çocuğa temelden ilk eğitim veren kişilerdir. Bu bakımdan son derece önemli bir sorumluluk üstlenirler.
Çocuğun tüm gereksinimlerinin karşılanması, çocuğa ilk ve temel eğitimlerin verilmesi, doğru alışkanlıklar kazandırılması, çocuğun yaşına göre aktiviteler yaptırılması ve velilerle iletişim kurulması gibi pek çok görev sayılabilir.
Dolayısıyla bu sorumlulukların yerine getirilebilmesi için belli becerilere sahip olunması da son derece önemlidir.
Tüm bunlar çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünde okumak isteyenlerin ve okuyanların sahip olması gereken özelliklerdir.
Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunları;
Hastane gibi kuruluşlarda çalışabilirler. Bununla berber, Bu bölümden mezun olanlar, Milli Eğitim Bakanlığı kapsamındaki kurumlarda, Çocuk Esirgeme kurumlarında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altındaki kurumlarda da okul öncesi öğretmenliği yapma şansına sahiptirler. Aynı zamanda Kız meslek liselerinde eğitmen olarak da görevlendirilebilirler.