isbul.net

Coğrafya Bölümü

Coğrafya Bölümü Nedir?

Coğrafya bölümü, dünya üzerinde yer alan toprakların, doğal alanların, atmosferin insan ile ilişkilerini inceleyen bir bölümdür. Coğrafya aynı zamanda doğal oluşumların tarihçesini de inceleyen bir bilim dalıdır.

Coğrafya Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Coğrafya bölümü eğitim süresinin 4 yıl olduğu bir bölümdür. Coğrafya bölümünde lisans eğitimi verilmekte olup eğitimi üniversitelerde verilmektedir. Bazı üniversitelerde ingilizce hazırlık bölümü olması nedeni ile eğitim süresi 1 yıl uzayarak toplamda 5 yıl olabilmektedir. Bu durum her üniversitede geçerli olmayıp, ilgili üniversitedeki coğrafya bölümünün ingilizce olup olmaması ve okulun hazırlık şartı olup olmamasına göre değişmektedir.

Coğrafya Bölümü Dersleri Nelerdir?

Coğrafya bölümünde bir çok farklı ders bulunmaktadır. Genel olarak üniversitelerde okutulan coğrafya bölümü dersleri ise şu şekildedir; kartografya, beşeri coğrafya, meteoroloji ve klimatoloji, bölgeler coğrafyası, coğrafi veri analizleri, kıtalar coğrafyası, coğrafyada teknolojik donanımlar, arazi kullanımı ve planlaması, dünya ekonomik coğrafyası, bölgesel coğrafya ilkeleri, jeomorfoloji, yerleşme, tarım, nüfus coğrafyası, harita okuma yöntemleridir. Bu derslere ek olarak okulun belirleyeceği seçmeli derslerde yer alabilir.

Bu seçmeli dersler okuldan okula değişebilir. Seçmeli dersler ise birçok dersin yer aldığı ve istediğiniz dersleri alabildiğiniz derslerdir. Tüm seçmeli derslerin alınması zorunlu değildir. İstenilen seçmeli ders seçilebilir.


Coğrafya Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Coğrafya bölümü mezunu kişi aldığı bölümün içeriği gereği dünyanın fiziksel özelliklerini, tarihçesini ve bunun insan ile ilişkileri inceler.

Coğrafya Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Coğrafya bölümü mezunu kişi dört yıl boyunca coğrafya bölümün tüm yetkinlik ve bilgileri öğrenmiş olarak mezun olur. Coğrafya bölümü mezunun kişinin yapabileceği bir çok iş bulunmaktadır. Bunlardan ilki herhangi bir üniversiteden alacakları formasyon eğitimi ile sosyal bilgiler alanında coğrafya öğretmenliği yapabilirler. Bununla birlikte üniversitede kalarak akademik kariyerde yapılabilir.

Bu durumda öncelikle yüksek lisans eğitimi alarak ardından da doktora eğitimi alınması gerekir. Bu seçeneklerin haricinde devlet kamu kurumlarında çalışabilirler. Bu kurumlar ise Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama gibi devlet kurumlarında iş olanakları bulunmaktadır.

Devlet kurumlarında çalışmak isteyen kişilerin kamu personeli seçme sınavına hazırlanarak yeterli puan almaları gerekir. Yeterli puan aldıktan sonra seçme işlemleri yapılır ve KPSS sonucu aldıkları puan yeterli olursa atamaları yapılır. Bunların haricinde ise özel sektörde çalışma imkanları da bulunmaktadır. Özel sektörde çalışma olanaklar kısıtlı olsa da yine de çalışma olanağı bulunmaktadır.

İş Ara

İş Arayan Girişi

İlan Yayınla

Firma Girişi