Deniz ticareti geçmişten günümüze devam eden stratejik noktalarımızdan biridir. Türkiye'de yer alan deniz kıyılarında; kontrol noktaları, limanlar ve Deniz Ticareti Kanunu gereği, çevre temizliği, güvenli liman ve kaliteli ulaştırmaya önem verilmektedir. Üniversitelerde tercih edilecek olan deniz ulaştırma ve işletme bölümü ile güvenlik, çevre ve kaliteli ulaştırmaya yönelik görev alarak, deniz kurallarını bilen personeller yetiştirilir.
Denizcilik Meslek Yüksekokulu olarak 2 yıl eğitim verilerek, eğitim sonucunda önlisans diploması alınmaktadır. Bu programda eğitim almak için TYT puan türlerinde tercih yapılır.
Deniz Ulaştırma ve İşletme bölümünde eğitimi tamamlamak için verilen derslerden başarıyla geçmek gerekiyor. Ders içeriklerinde yer alan bilgiler, deniz ulaştırma ve işletme yönelik tüm bilgileri kapsamaktadır.
Deniz Ulaştırma ve İşletme bölümü dersleri;
Uygulamalı ve pratik bilgi ile verilen derslerde 4 yarıyıl süresince bu dersler görülür. Başarılı olunan derslerde son sınıftan mezun olan öğrenciler Deniz Ulaştırma ve İşletme önlisans diploması alırlar. Bölüm sonrası lisansa tamamlamak isteyen mezunlar DGS sınavı sonrası bazı lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Bunlar; Deniz ulaştırma işletme mühendisliği, uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi, güverte, işletme yönetimi, uluslararası ticaret ve lojistik, lojistik, uluslararası ticaret ve işletmecilik, lojistik taşımacılık, uluslararası ticaret, işletme, uluslararası lojistik ve taşımacılık, ulaştırma ve lojistik, uluslararası işletmecilik ve ticaret gibi lisans programlarıdır.
Üniversite tercihlerinde yer alan deniz ulaştırma ve işletme bölümünden mezun olduktan sonra denizde gerçekleşen tüm işlemlerin kontrolünü sağlar. Deniz ve çevre güvenliğini tespit eder ve deniz ulaştırma prensiplerine uygun hareket eder.
Deniz Ulaştırma ve İşletme mezunu kişiler iş olanağı en yüksek olan meslekler arasında yer alır. Deniz ticaretinin her geçen gün arttığı, uluslararası sözleşmelerde yer alan maddeler gereği geçişlerin sağlanması neticesinde işinin uzmanı eğitimli kişilere iş olanakları sunulur. Mezun olan zabitlerin iş olanakları geniştir. Bunlar; deniz sigortacılığı, deniz acenteciliği, liman yönetimi, denizcilik alanı, gemi işletmeciliği gibi birçok alanda iş olanağı bulunmaktadır.