Deri Mühendisliği Bölümü Nedir?
Deri mühendisliği, hayvansal ürünlerden birisi olan derinin, uygun bir biçimde işlenmesi ve talep gösteren sektörlere aktarılması gibi süreçleri, mühendislik esaslarına uygun bir biçimde gerçekleştirecek uzmanların yetiştirilmesini amaç edinen akademik bir disiplin şeklinde tanımlanabilir.
Deri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Deri mühendisliği, eğitim süreci olarak, 4 yıllık bir zamanı kapsamaktadır. Üniversitede Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitim sunan bu bölüm, diğer mühendislik bölümlerinde olduğu gibi, yalnızca Sayısal puan çeşidine göre öğrenci almaktadır. Ayrıca Deri Mühendisliği 2019-2020 YÖK verileri kapsamında sadece bir tane üniversite faaliyetini sürdürmektedir.
Deri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Deri mühendisliğini tercih eden adaylar aşağıdaki dersleri alacaktır.
- Fizik, Matematik, Kimya,
- Deri Kimyası,
- Topluma Hizmet Uygulamaları,
- Mamul Deri Tipleri,
- Deri Yardımcı Maddeleri,
- Polimer Kimyası,
- Tabaklama Maddeleri,
- Deri Makineleri,
- Deri Biyoteknolojisi,
- Deri Boyaları ve Boyama Teknikleri,
- Kürk Teknolojisi,
- Deri Konfeksiyonu,
- Deri Bitim Teknikleri,
- İşletme Yönetimi
- Deri Sanayi ve Çevre ilişkileri gibi.
Deri Mühendisliği Lisans Diplomasını elde etmek için bütün bu dersleri başarı ile tamamlamak gerekmektedir. Bu dersleri başarı ile bitiren öğrenciler, Deri Mühendisi unvanı kazanacaktır.
Deri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Deri mühendisi unvanına sahip bireyler özellikle deri endüstrisinin ihtiyaç duyduğu teknolojiyi geliştirmektedir. Ayrıca Ar-Ge çalışmaları yaparak maliyetleri azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütürler. Deri mühendisleri, endüstriyel anlamda ihtiyaç duyulan derinin, esaslara uygun olarak, doğru bir biçimde işlenmesi ve çeşitli alanlarda kullanıma uygun hale gelmesini sağlamaktadır. Modaya uygun ürünler geliştirirler. Alan ile ilgili yeni bir takım teknik bilgileri araştırırlar.
Deri mühendislerinin yaptıkları işler şunlardır;
- Sektörün sorunlarına çözüm üretmek
- Üretim süreçlerinin organizasyonlarını yapmak
- Müşterilerin isteklerine uygun yanıt vermek
- Üretimi yapılan ürünlerin satışlarını planlamak
- Deri üretiminde ortaya çıkan atıkları uygun şekilde değerlendirmek
Bunlar gibi pek çok şekilde deri sektöründe faaliyet göstermektedir.
Deri Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Kariyer seçenekleri Deri Mühendisleri için oldukça çeşitlidir. Mezunlar, tabakhanelerde, deri fabrikalarında, moda sektörlerinde, deri hazır giyim firmalarında, ayakkabı üretimi ve tasarımı fabrikalarında ve kimyasal madde üretimi yapan firmalarda çalışma olanağı bulmaktadır. Bunların dışında mobilya ve çeşitli taşıt üretim firmalarında da koltuk ve iç tasarım alanlarında çeşitli görevleri üstlenebilmekteler.
Söz konusu üretim alanlarında, devlet kurum ve kuruluşlarında görev yapabilmeleri için, mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavında başarı sağlayıp gerekli puanı almaları gerekir. Ayrıca isteyenler kariyerine akademisyen olarak da devam edebilir.