Dilbilim Bölümü Nedir?
Dil ayırt etmeden tüm dillerin temelini araştırmayı, kelimelerin altında yatan kavramları incelemeyi, çözümlemeler ve analizler gerçekleştirmeyi görev edinen kişilerin uğraşıları Dilbilim kapsamında değerlendirilir. Dilin gelişim süresinde yaşanan evreleri, mantığa uygun olarak gelişim süreçlerini, edebiyat ve alakalı konuları ele alan akademik bir disiplindir.
Dilbilim Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Sayılı üniversitelerde görülen Dilbilim Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih Fakültesi, Edebiyat Fakültesi kapsamında yer alabilmektedir. Dil puan türüne göre öğrenci kabul eden bölümün öğretim süresi 4 yıl, 8 yarıyıldır.
Dilbilim Bölümü Dersleri Nelerdir?
Birbirinden farklı fakülteler altında yer alan Dilbilim Bölümü dersleri birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Bu durumda gerek üniversitedeki eğitimci kadrosu gerekse imkanlar ve özel kaynaklar rol sahibidir.
Dilbilim Bölümü dahilinde öğretim sunulan derslerin geneli şu şekilde listelenebilir:
- Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
- Sesbilim,
- Sözdizim,
- Mantık,
- Modern Türkçenin Sözdizimi ve Anlam Yapısı,
- Araştırma ve Yazma,
- Dil Tipolojisi,
- Dilbilim Yöntemleri,
- Modern Türkçenin Ses ve Biçim Yapısı,
- Ses Bilgisi,
- Kültür Etkileşimi,
- Biçimbilim,
- Modern Dünyanın Oluşumu,
- Roman,
Dilbilim Bölümü öğrenciler açısından önemli bir bölümdür 8 yarıyıl sonunda öğrenciler "Dilbilim Lisans Diploması" elde ederler. Ayrıca Dilbilim bölümünden mezun olan öğrenciler "Dilbilimci" ünvanını edinirler.
Dilbilim Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Üniversitede çeşitli fakülteler bünyesinde yer alabilen Dilbilim Bölümü mezunları Dilbilimci olarak nitelendirilmektedir. Dilbilimciler dillerin kökenlerine yönelik çalışmalar sürdürürler.
Dilbilim Bölümü mezunları kelimelere ve altta yatan nedenlere yönelik bir odaklanma içerisindedir. Dilbilim bölümünden mezun olan kişiler hayatta birçok yerde görev edinebilmekte, birçok yerde iş bulabilmektedir.
Dilbilim Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan öğrenciler için geniş iş imkanları mevcuttur. Toplum içerisinde Dilbilimcilerin sadece dil araştırma merkezlerinde çalışabileceğine yönelik bir algı olsa da bu algı yanlıştır.
Dilbilim bölümünden mezun olan kişiler reklam şirketlerinden yayın evlerine, vakıflardan eğitim kurumlarına kadar birçok farklı kurumda kendilerine yer bulabilmektedir. Ayrıca ilgili bakanlıklar tarafından zaman zaman istihdam olanakları Dilbilimcilere sunulmaktadır. Bu kapsamda Dilbilimcinin KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı üzerinden yeterli puanı almış olması ilgili istihdama yerleşmesinde rol oynamaktadır.
Dilbilim gelişmekte olan bir alan olup akademik olarak henüz bir doyuma ulaşmamıştır. Bu kapsamda da Dilbilim bölümünden mezun olan kişiler akademik kariyer yapma imkanına da sahip olabilmektedir.