.
Sağlık, insan için en önemli husustur. Sağlık alanındaki bölümlerden bir tanesi de diş hekimliği bölümü. İnsan sayısının artmasıyla, sağlık çalışanı ihtiyacı da gün geçtikçe artmaktadır.
Diş hekimliği 5 yıl süren bir lisans programıdır. Eğer isteğe bağlı olarak/ zorunlu hazırlık okunursa, eğitim süresi 5 yıldan toplam 6 yıla çıkmaktadır.
Diş hekimliği bölümünde teorik ve pratik olmak üzere çok çeşitli dersler vardır. Ağırlıklı olarak fen dersleri verilir. Biyokimya, Organik Kimya, Fizik, Tıbbi Biyoloji, Biyoistatistik. Fen dersleri dışında anatomi, histoloji, farmakoloji gibi dersler vardır.
Bunlar dışında ise daha çok uygulamalı dersler vardır. Protez, tam protez, hareketli / bölümlü protez, genel cerrahi, oral diagnoz, ortodonti, radyoloji bu derslerden bazılarıdır.
Diş ile alakalı dersler dışında da dersler almaktadırlar. Bunlar:
Diş hekimliği bölümü okuyan öğrenciler 4.ve 5.sınıfta staj yapmaktadırlar. Stajların yanı sıra seminerleri de sık sık olmaktadır.
Diş hekimliği bölümünden mezun olanlar lisans diploması alırlar. Ve ‘‘diş doktoru’’ unvanı alırlar. Daha sonra Diş doktoru olarak çalışmaya başlarlar. İnsanların ağız sağlıklarıyla ilgilenirler.
Kişinin dişine dolgu, kaplama vb. gibi işlemler yaparlar. Dişteki sorunları, bozuklukları teşhis edip tedavilerini yaparlar. Çenedeki bozuklukları da diş doktorları teşhis edip onarır. Gerektiğinde hastanın dişlerini röntgen çektirir. Diş çürüklerini tedavi eder. Eksik dişleri tamamlarlar.
Sağlık sorununa sebep olan dişler tedavi edilmiyorsa dişi çekerler. Kısaca insanların ağız, diş, çene sorunlarıyla ilgilenir. Sağlık sorunu olanlara da uygun tedaviyi uygularlar. Reçete yazıp hastaya uygun ilacı verebilme yetkileri de vardır. Kişileri diş sağlığı konusunda uyarır, diş bakımının nasıl yapılması gerektiğini anlatırlar.
Diş hekimlerinin kamuda ya da serbest olarak çalışabilme imkanları vardır. Tamamen kişinin isteğine kalmıştır. Günümüzde serbest olarak çalışan diş hekimi sayısı oldukça fazladır. Kamuda çalışmak isteyen diş doktorları Sağlık Bakanlığına bağlı olan hastanelerde diş doktoru olarak çalışabilirler.
Akademik kariyere devam etmek isteyenler üniversitelerde akademisyen olarak kalıp ders verip, çeşitli araştırmalar yapabilmektedirler. Serbest çalışmak isteyen diş doktorları ise kendi muayene yerlerini açıp orada hastalara hizmet verebilirler. Ya da özel sağlık kurumlarında diş doktorluğu yapabilirler.