.
El sanatları, mimari eserlerde kullanılan ahşap oymacılığı alçı işleri, cam süslemeciliği gibi konularda eğitim veren bir alan olma özelliğini taşımaktadır. Ülkemizde sadece Gazi Üniversitesi el sanatları bölümü içinde barındırmaktadır. Programda teknik resim, sanat eğitimi, süslü eşya yapımı, minyatür, çini gibi farklı el sanatları da yer almaktadır. Bu dersler öğrencinin sanata ilgisini arttıracak ve işleme ve dokuma ile ilgili her türlü bilgiye sahip olunmasını sağlayacaktır. Ayrıca kişinin yaratıcılık seviyesini de bir o kadar arttıracağını söylemek mümkün.
El sanatları bölümünü okumak isteyenler öncelikle sınavlardan yeterli puanı almalı sonra da 4 senelik bir lisans eğitimine hazır olmalıdır. Bu işi severek yapmanın yanı sıra öğrenecekleri bilgiyi hayatta kullanabilmelidirler.
Bu bölümün dersleri oldukça eğitici ve ayrıntılıdır. Bunların başında ebru sanatı, Türk desenleri, hat ve takı sanatları gelir. Bu bölümde okuyan kişi avantajlarını çok iyi bilmelidir. Mezun olduktan sonra ne gibi iş kapasitesi var ya da bu işi hobi olarak mı yapmak istediği ile ilgili soruları cevaplayabilmelidir.
Mezunlar Milli Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü veya gerekli kurum ve kuruluşlarda çalışılması mümkündür. Kişi el sanatlarına ilgiliyse ve gelişime açıksa çalışma imkanı olabilecek yerler epey fazladır. Yöresel aktivitelerde ülkemizi tanıtmak adına yapılan hat, ebru veya çini gibi sanatları daha çok kişinin bilmesini sağlamak, bunları faaliyete geçirmek gibi konularda söz sahibi olabilirler.
Devlet kurumlarında çalışan el sanatları maaşı 2750-3500 liradır dolayısıyla kişi ister devlet isterse özel kurum ve kuruluşlarda iyi bir maaşla işe başlayabilir. Eğer mesleğinde kendisini geliştirmeyi başarırsa fazlasıyla yükselecek ve bu da maaşının artmasını sağlayacaktır.
Bu bölümü okuyan kişilerin gerekli sorumlulukları da beraberinde aldıklarını bilmeleri gerekir. Eğer sorumluluk sahibi değil ve çalışmaya eğilimli olmadıklarını düşünüyorlarsa bölümü bir meslek olarak değil hobi olarak seçmelerini öneririz.
Birkaç nitelikten bazıları: