Elektrik Mühendisliği Bölümü Nedir?
Üniversitelerin lisans bölümleri arasında yer alan elektrik mühendisliği, elektrik enerjisinin üretilmesi ve dağıtılmasını sağlayan, ekonomik yöntemler ile elektrikli donanımları planlayan ve sistem kurulumu yaparak denetlenmesini sağlayacak uzman eleman yetiştiren bölümdür.
Elektrik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Elektrik mühendisliği bölümü, üniversitelerin mühendislik fakülteleri arasında yer alır ve toplam eğitim süresi 4 yıldır. Üniversite sınavlarında sayısal puan sonuçlarına göre öğrenci almaktadır. Öğrencilerin bu bölümü tercih edebilmesi için AYT ve TYT türünde yeterli puan alması gerekiyor. 4 yıllık eğitimini başarı ile tamamlayanlar, elektrik mühendisi diplomasını alarak mezun olurlar.
Elektrik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bu bölümde verilen eğitim 4 yıldır ve 8 dönem olarak eğitim verilir. Bölüm derslerinin bazıları eğitim dönemlerine göre ayrılmıştır.
Okutulan temel dersler şunlardır;
- Matematik,
- Fizik,
- Kimya,
- Bölümün ana dersleri ise şunlardır.
- Makine bilgisi,
- Ekonomi ve bilgisayar programlama,
- Teknik resim,
- Genel olarak okutulan dersler şu şekilde sıralanıyor.
- Analiz,
- Ekonomiye giriş,
- Matris kuramı,
- Bilgisayar araçları,
- Enerji dönüşümü,
- Sistem dinamiği ve denetimi,
- Elektromanyetik alan kuramı,
- Elektronik laboratuvarı,
Bu derslerin sorumluluk dönemleri değişmektedir. Üniversiteler, akademik takvimlerini hazırlarken, her sınıf ve dönem için ders ayrımlarını yapmaktadır. Bazı dersler, birden fazla dönemde okutulabiliyor. Bu dersleri başarıyla tamamlayanlar, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebiliyorlar.
Elektrik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Elektrik mühendisliği bölümünde eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olan kişiler, elektrik mühendisi unvanını alır ve birçok kuruluşta çalışmaya başlayabilir. Bölümü bitirenlerin yapacakları işler arasında, elektrik enerjisinin ekonomik şartlara uygun üretilmesi, dağıtılması, projelendirilmesi yer alıyor. Yapacakları iş bölümleri arasında, elektriğin üretimden tüketime kadar geçen tüm aşamalarında gerekli hesaplamaları yaparak, işleyişi kontrol etmek bulunuyor. Üretim ve tüketim noktası arasındaki tüm maliyetleri hesaplamak, en ekonomik şartları oluşturmak yapılan işlerdendir.
Elektrik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Elektrik mühendisleri, fabrikalar, araştırma ve geliştirme laboratuvarları, şantiyeler, elektrik santralleri gibi birçok alanda iş olanaklarına sahip olmaktadır. Kamu ve özel kuruluşlarda, rahatlıkla iş bulunabilmektedir. Elektrik mühendislerinin maaşları, kamu ve özel kuruluşlara göre farklılık gösterebiliyor. Elektrik mühendisi diplomasına sahip olanlar, kendi işlerini kurabiliyor ve yapı denetim alanında şirketler kurarak, kendi işlerini yapabiliyorlar. Özel şirketlerde, tasarım, yazılım, satın alma, denetim gibi farklı alanlarda iş bulabiliyorlar. Elektrik plan ve proje alanında çalışanlar yüksek miktarlarda para kazanabiliyorlar. Birçok kişi daha fazla kazanabilmek için inşaat sektörünü tercih etmektedir.