Endüstri ürünleri tasarımı, kullanıcı gruplarının ihtiyaçlarına göre her türlü kullanım aracının tasarımını içermektedir. Üniversitelerin bu bölümünde, kullanım araçlarının tasarımı, ergonomi, kullanılabilirlik, üretim aşamalarındaki her türlü problemlere çözümler üretebilen, yeni ürün geliştirilmesini sağlayan tasarımcılar yetiştirmek hedeflenmektedir. Yeni tasarımların ortaya konulabilmesi için üç boyutlu düşünebilme yeteneğinin geliştirilmesi için çeşitli dersler verilmektedir.
Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü, üniversitelerde hem 2 yıllık hem de 4 yıllık olarak yer alabiliyor. 2 yıllık eğitimler önlisans, 4 yıllık eğitimler ise lisans olarak adlandırılmaktadır. Önlisans bölümüne kayıt olmak isteyenler TYT puanına göre yerleşirler. 4 yıllık lisans bölümüne ise sayısal puan türüne göre yerleştirme yapılıyor.
Üniversite giriş sınav puanına göre yapılan yerleştirmeler sonrasında dersler, 2 yıllık eğitimler ve 4 yıllık eğitimler için farklı olmaktadır. Üniversiteler, akademik kadrolarına göre verilecek ders türlerini belirlemektedir.
Bölümü kaydını yaptıran bir öğrenci şu dersleri görecektir;
Bu bölümde, mezun olabilmek için zorunlu olarak alınması gerekin derslerle birlikte seçmeli ders seçenekleri de oldukça geniştir.
Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü, endüstriyel ürünlere işlevsel özellik kazandıran, yeni bir bakış açısı oluşturan, yaratıcılık özelliği ön plana çıkan bir alandır. Bu bölümden mezun olanlar, özel şirketlerde daha çok araştırma ve geliştirme departmanlarında görev alabiliyorlar. Her türlü endüstriyel ürünün tasarımını geliştirebiliyor ve ortaya yeni ürünlerin çıkmasını, kullanıcıların yeni tasarımlarla karşılaşmasını sağlayabiliyorlar.
Bu bölümden mezun olanlar, mobilya, aydınlatma, beyaz eşya, takı, elektronik, iletişim, otomotiv gibi tüm sektörlerin yeni ürün üretim alanlarında iş imkanlarına sahiptir. Birçok alanda tasarımcı olarak çalışırken, danışmanlık hizmeti de verebilirler. İş olanakları olarak, serbest tasarımcı olarak çalışabilir, kamu kuruluşları ve özel şirketlerde tasarımcı ya da farklı alanlarda görev yapabilirler. Güzel sanatlarla ilgili araştırma kurumlarında ya da eğitim kurumlarında ders verebilirler. Kendisini geliştiren ve güncel ihtiyaçlara göre yeni tasarımlar ortaya koyabilenler, kendiişlerini kurarak, tüm sektörlere yeni ürün alanında destek olabilirler.